Aftenposten: 700 norske forskere har publisert i «røvertidsskrifter»
LUKK
Annonse
Annonse

Aftenposten: 700 norske forskere har publisert i «røvertidsskrifter»

Av Forskerforum

Publisert 17. august 2018 kl. 00:40

Aftenpostens journalister produserte en «forskningsartikkel» som var bare svada. Den ble antatt.

Aftenposten har, sammen med et 20-tall medier fra hele verden, deltatt i det internasjonale prosjektet «Fake Science». De har gransket de fem største selskapene som publiserer tvilsomme forskningstidsskrifter og/eller organiserer falske vitenskapelige konferanser. Avisens A-magasinet har fredag en større reportasje om dette. 

Avisen undersøkte WASET (World Academy of Science, Engineering and Technology), som er en av de tre største aktørene.

Ved hjelp av en «svada-generator, som klipper og limer fra datavitenskapelige forskningsartikler totalt uten sammenheng, produserte de to journalistene en tulleartikkel. Den fikk de antatt i et av WASETs tidsskrifter.

Titulert som professorer, fikk de fikk komme for å presentere den på en konferanse i Wien. Deltakeravgiften var på til sammen 800 euro. Konferansen viste seg å være lureri. På to dager skulle 1112 «forskningskonferanser»med forskjellig tema avvikles i samme hotell-møterom. Seriøse forskere hadde dratt dit i god tro, men vendte ganske kjapt nesen hjemover.

Mange fra Norge

Aftenposten så også på hvem som publisert og/eller deltatt på konferanser hos tre av de største aktørene i denne bransjen: I tillegg til WASET, de India-baserte selskapene OMICS og Sciencedomain.

Publisert hos disse utgiverne fant de hele 252 artikler signert av mer enn 700 navn knyttet til norske institusjoner.

Hvis man antar en snittpris på 2000 kroner for publisering av en artikkel, har over 500.000 kroner av norske forskningsmidler blitt brukt på publiseringen av disse artiklene, skriver Aftenposten. I tillegg kommer et ukjent antall norske forskere som har deltatt på «røverkonferanser». Deltagelse kan fort koste 4–5000 kroner pr. person, ifølge avisen. I tillegg må forskerens arbeidsgiver dekke reise og opphold.

WASET ville ikke svare på Aftenpostens spørsmål.

Det internasjonale «Fake Science»-prosjektet har vært organisert av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som blant annet sto bak avsløringene «Panama Papers» og «Luxembourg Leaks.»

  • Les også: