Dag Rune Olsen slutter som UiB-rektor for å unngå interessekonflikter
LUKK
Annonse
Annonse

Dag Rune Olsen slutter som UiB-rektor for å unngå interessekonflikter

Av Jørgen Svarstad

Publisert 4. januar 2021 kl. 00:13

Dag Rune Olsen slutter som UiB-rektor i dag.

Dag Rune Olsen har valgt å tre til side fra stillingen som rektor ved UiB fra mandag 4. januar klokken 12.  

Det skjer etter at Olsen har takket ja til ny stilling som rektor ved Universitetet i Tromsø (UiT) med oppstart 1.august. Det skriver universitetet i en pressemelding.

– Jeg ønsker ikke å stille organisasjonen eller meg selv i situasjoner der det kan oppstå interessekonflikter, sier Olsen i pressemeldingen.

Olsen planla egentlig å fortsette som UiB-rektor fram til han skulle starte i sin nye jobb. Det fikk han kritikk for blant annet fra Forskerforbundet ved UiB. Leder i lokallaget Steinar Vagstad mente han burde trekke seg fra rektorstillingen.

Til Khrono sa han:

– UiB er ikke en liten arbeidsplass – det er ikke ei pølsebu, men et konsern med tusenvis av ansatte. Nå har topplederen fått jobb i en konkurrerende virksomhet, sa Vagstad og viste til at det kunne bli habilitetsproblemer for rektoren og kamp om forskningsmidler, kamp om studenter og kamp om departementets gunst.

Universitets- og høyskolerådet får ny leder

Dag Rune Olsen er også styreleder for Universitets- og høyskolerådet (UHR), som er et samarbeidsorgan for universiteter og høyskoler.

UiT-rektor Anne Husebekk. Foto: UiT

At han slutter som UiB-rektor medfører også at han trekker seg fra dette vervet, siden vedtektene sier at lederen skal være en rektor.

Og det er personen han skal overta jobben til i høst – UiT-rektor Anne Husebekk – som overtar vervet som styreleder fra i dag og frem til juli i år.

Skal jobbe en gang i uken for UiT

Selv om Dag Rune Olsen ikke tiltrer som ny UiT-rektor før 1.august, vil han allerede i vår være involvert i arbeidet ved UiT, opplyser UiB i pressemeldingen.

– UiT ønsker at jeg kan arbeide inntil en dag i uken med innspill saker som skal fremmes for UiT-styret i vårsemesteret. Disse er i all hovedsak knyttet til rekruttering og overgang til enhetlig ledelse, likevel er det riktig å si at dette har hatt betydning for min konklusjon. At jeg trer til side i Bergen vil fjerne enhver form for tvil knyttet til interessekonflikt, sier Olsen.

Olsen vil fortsatt være ansatt ved Universitetet i Bergen frem til han tiltrer ved UiT og vil disponere arbeidsoppgaver og arbeidstid på oppdrag fra universitetsdirektør Robert Rastad.

Fra samme tidspunkt som rektor fratrer, vil prorektor Margareth Hagen fungere i rektorrollen.

Margareth Hagen fungerer som rektor. Foto: UiB

Universitetsdirektøren vil innkalle til ekstraordinært styremøte i løpet av uken og legge fram for styret en sak der det foreslås at Margareth Hagen overtar som rektor frem til 1. august 2021, heter det i pressemeldingen.

– Sammen med det øvrige rektoratet vil jeg sørge for at vi har en klok håndtering av disse prosessene i tett samspill med hele organisasjonen. Universitetet i Bergen er en solid og stødig organisasjon. Jeg ser fram til godt samarbeid med faglig og administrativ ledelse de kommende månedene, sier Hagen.

– Når jeg fratrer har jeg vært ansatt ved UiB i nær 12 år, i nær åtte av disse som rektor. UiB har vært en svært god arbeidsplass med særdeles spennende oppgaver; det blir naturligvis vemodig å ta farvel, sier Olsen.    

– Ikke sammenheng med granskning

Til BT sier Dag Rune Olsen at hans beslutning om å trekke seg ikke har noen sammenheng med granskingen i den såkalte Knudsen/Olsen-saken.

Den handler om at Olsen og NHO-direktør i Hordaland Tom Knudsen har forhandlet og diskutert en omstridt avtale om kjøp av Knudsens firma Praktikk AS for å starte en arbeidslivsportal for formidling av praksis til studenter.

Avtalen, som kunne gitt Knudsen opptil 20 millioner kroner, ble stoppet av UiBs administrasjon og Kunnskapsdepartementet.  

I et ekstraordinøært styremøte lille julaften vedtok universitetsstyret å sette i gang en ekstern gransking av hele Knudsen/Olsen-saken.