Ga universitetstopper sparken
LUKK

Ga universitetstopper sparken

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 7. september 2016 kl. 11:19

Hoder ruller etter Macchiarini-saken ved Karolinska institutet. – Det rette ordet er skandale, sier Sveriges forskningsminister.

Da Paolo Macchiarini ble ansatt på Karolinska Institutet i 2010, gjorde han seg raskt bemerket med verdens første transplantasjon av en kunstig strupe. (Foto: Karolinska Institutet)

Da Paolo Macchiarini ble ansatt på Karolinska Institutet i 2010, gjorde han seg raskt bemerket med verdens første transplantasjon av en kunstig strupe. Nå står han anklaget for forskningsfusk og flere ansvarlige ved KI må gå av. Foto: Karolinska Institutet

– Den kultur som åpenbart har fått råde ved Karolinska institutet stemmer ytterst dårlig med svensk forvaltningskultur og det setter vi en stopper for nå.

Det sa statsråd for høyere utdanning og forskning Helene Hellmark Knutsson på en pressekonferanse i forbindelse med de siste utredningene om Macchiarini-saken ved Karolinska institutet (KI) og Karolinska universitetssjukhuset (KS) i Stockholm.

Helt uakseptabelt

– Jeg har vært berørt og opprørt av de bilder som er vist og de fakta som er framkommet om hva som har hendt på Karolinska institutet og Karolinska universitetssjukhuset. Jeg føler sterkt med de som er rammet og deres pårørende, sa Knutsson med henvising til de pasienter som har blitt utsatt for eksperimentelle operasjoner som har ført til smertefulle sykeleier, og dødsfall i to tilfeller ved KS. KI rekrutterte den kjente kirurgen Paolo Macchiarini til å lede et arbeid innenfor regenerativ behandling. Han hevdet å ha utviklet et kunstig luftrør som skulle kunne opereres inn i mennesker med ødelagt strupe og dermed redde liv. Luftrørene av plast kollapset, men Macchiarini fremstilte likevel arbeidet som en suksess i forskningsartikler. Utredningene som ble presentert denne uken avslørte at KI var informert om at Macchiarini hadde dårlige referanser og feil i sin CV, uten at det fikk konsekvenser for hans ansettelse.

– Helhetsbildet som fremtrer er ytterst alvorlig. I dette tilfellet er skandale riktig ord å bruke. Mennesker har blitt skadet på grunn av KI og KS handlinger. Utredningene viser også at KIs ledelse ikke har forstått hva det innebærer å være en statlig institusjon. Alt dette er selvsagt helt uakseptabelt, sa Knutsson.

Mangler tillit

Allerede tidligere i år har styremedlemmer ved KI blitt byttet ut. På pressekonferansen denne uken opplyste statsråden at de styremedlemmer som satt i styret mens Macchiarini jobbet ved KI, og som fortsatt sitter, skal byttes ut. Hun trakk også frem at styreleder Lars Leijonborg selv har valgt å fratre, og at rektor Anders Hamsten valgte å trekke seg tidligere i år – beslutninger hun støtter. I tillegg opplyste Knutsson at Harriet Wallberg må avgå som leder for Universitetskanslersämbetet, som har ansvar for å bedrive tilsyn med kvaliteten ved universiteter og høyskoler. Årsaken er at hun satt som rektor ved KI da Macchiarini ble ansatt for første gang, og ikke lenger har regjeringens tillit.

– Det er vanskelig å se at Harriet Wallberg kan fortsette i rollen som universitetskansler med opprettholdt legitimitet, med tanke på at hun er sjef for den instans som skal utøve tilsyn med universiteter og høyskoler, sa Knutsson.

Rammer uskyldige

Sveriges regjering har også iverksatt to utredninger som berører forskningsfusk og forskningsetikk for å få klarhet i om det finnes strukturelle mangler ved regelverk som har bidratt til situasjonen. Samtidig understreker Knutsson at KI er mer enn denne saken.

– Det er mange forskere som produserer forskning av ytterst høy kvalitet. Ikke minst for deres skyld er det viktig å få klarhet i hva som har skjedd, så vi kan gå videre.  KI trenger en ny start. Mye av forskningen om skjer ved KI har reddet liv, og fusk og regelbrudd av visse individer skal ikke gå ut over alle de forskerne som uten å fuske produserer viktig forskning av høy kvalitet, sa hun.