«Hver gang ytre høyre samlet seg i byen for en ny demonstrasjon, sendte vi elevene hjem og stengte skolen»
LUKK

«Hver gang ytre høyre samlet seg i byen for en ny demonstrasjon, sendte vi elevene hjem og stengte skolen»

Av Lorenz Khazaleh, sosialantropolog, f.t. tysklærer

Publisert 31. oktober 2018 kl. 15:37

«Hvis du er nøytral i situasjoner hvor det er urettferdighet, har du valgt overgriperens side», sa Desmond Tutu en gang. Få steder er det tydeligere enn her i Chemnitz.

Lorenz Khazaleh er gjesteskribent i Forskerforum.

Chemnitz? Etter de høyreradikale protestmarsjene i august og september, der utlendinger ble jaget, journalister ble angrepet og den i Tyskland forbudte Hitler-hilsenen ble vist uten at meddemonstranter eller politiet reagerte, er Chemnitz blitt verdenskjent. Disse hendelsene, som er langt fra over, har vært en vekker.

Det ble klart for offentligheten hvor godt etablert ytre høyre er i Chemnitz og i delstaten Sachsen. Miljøet kunne vokse i fred fordi myndighetene valgte å ikke ta et aktivt grep. Ytre høyre, som også partiet Alternative für Deutschland (AfD) er del av, er ikke en samling av «innvandringskritikere», slik norske medier i sin snillisme ofte kaller dem. Det er snakk om en ytterst voldelig gjeng. Mine kollegaer og jeg underviser tysk for innvandrere og flyktninger. Hver gang ytre høyre samlet seg i byen for en ny demonstrasjon, sendte vi elevene hjem og stengte skolen. Vi fryktet for elevenes sikkerhet.

For kort tid siden ble flere sentrale medlemmer i «Revolution Chemnitz» arrestert. Den høyreekstreme gruppen hadde planlagt en terroraksjon på selve nasjonaldagen, den 3. oktober. Akkurat nå er politiet på jakt etter nynazister som stormet en iransk restaurant og forsøkte å kvele verten. Verten ligger nå på sykehuset og vurderer å legge ned. Det er tredje gangen spisestedet hans ble hjemsøkt av nynazister. Det skjedde bare kort tid etter at en jødisk restaurant ble overfalt mens antisemittiske slagord ble ropt.

Hva har dette med akademia å gjøre? Mye. Ytre høyre ønsker kontroll over utdanningsinstitusjonene. AfD, som fikk 24 prosent av stemmene ved siste fylkesvalg i Sachsen, har opprettet flere lokallag på universitetene. Disse gruppene er kjent for å true akademikere. Spesielt «glade» er de i forskere som studerer migrasjon og rasisme. «Überfremdungsaktivisten» kaller de dem. AfD er også aktive i skolen der de ønsker å overvåke lærerne. I flere delstater har AfD opprettet nettportaler der elevene kan melde inn lærere som snakker stygt om AfD og dermed – ifølge AfD – undergraver prinsippet om at lærere burde være nøytrale.

Akademia er også rammet på en annen måte. Etter overgrepene mot utlendinger frykter Technische Universität Chemnitz (TU) at de blir mindre attraktive for utenlandske studenter og forskere. Mens det er bare 7 prosent utlendinger i Chemnitz, er andelen på TU oppe på 25 prosent. TU Chemnitz er stolt av å være ett av de mest internasjonale universitetene i Tyskland.

Hvordan skal universitetene reagere på høyrepopulisme og høyreekstremisme? Skal de være tydelige på at de ikke tolererer ytre høyre? Eller skal de være politisk nøytrale og ikke bry seg? Hittil har de fleste tyske universitetene valgt det siste alternativet. I Chemnitz derimot har universitetet posisjonert seg rett etter de første opptøyene med et åpent brev der de understreker viktigheten av å være åpen for verden. Like etterpå publiserte de en video og solgte T-skjorter som kommuniserte budskapet. Universitetskoret bidro med en gratiskonsert på en plass midt i byen. Like etterpå fulgte en fellesuttalelse fra universitetene i Sachsen der de kritiserer myndighetene for å neglisjere høyreekstremismen. De siterte ikke Desmond Tutu, men den populære tyske forfatteren Erich Kästner. «Også de som ikke forhindrer ugjerninger, er skyld i at de skjer.» Denne holdningen, mener rektorene, er i dag viktigere enn noensinne.

  • Les også: