– Jeg vil ikke at andre skal ha det slik
LUKK
Annonse
Annonse

- Jeg vil ikke at andre skal ha det slik

Av Forskerforum

Publisert 30. januar 2015 kl. 10:00

Få kjenner til effekten av midlertidige kontrakter så godt som arkeologer.

--jeg-vil-ikke-at-andre-skal-ha-det-slik


– Det nye forslaget til arbeidsmiljølov fremmer verken et trygt liv, produktivitet eller innovasjon, mener Petter Aaslestad.

– Jeg streiker fordi jeg vet så inderlig godt hvordan det er å være midlertidig ansatt. Jeg vil ikke at andre skal ha det slik.

Det forteller arkeolog Solveig Roti Dahl til Stavanger Aftenblad.

– Det er ustabilt og vanskelig når du ikke aner om du har jobb om to måneder, om du får lønn, eller hvor i landet du skal jobbe. Jeg har en veldig tålmodig samboer for å si det slik, sier Dahl.

2 av 3 midlertidig ansatt

Ifølge avisen er det om lag 1000 personer som utfører arkeologisk arbeid i Norge – nesten alle med master eller hovedfag i arkeologi. Bare en tredel av den samlede arbeidsstyrken er fast ansatt. I gjennomsnitt hadde disse midlertidige arkeologene fire-fem arbeidskontrakter på rundt 11 uker, over halvparten var ufrivillig uten arbeid i mer enn to måneder og var tvunget til å gå på dagpenger på ett eller annet tidspunkt i 2012.

Arkeolog Solveig Roti Dahl forteller til Aftenbladet at hun har hatt sju arbeidsgivere på åtte år før hun fikk fast jobb i Rogaland Fylkeskommune. Onsdag streiket hun for at andre skal slippe den samme usikkerheten. Regjeringen ønsker med sine forslag til endringer av arbeidsmiljøloven å åpne opp for utvidet bruk av midlertidige kontrakter.

Appellerer til Krf og Venstre

Leder av Forskerforbundet, Petter Aaslestad, holdt appell for Unio i Stavanger onsdag. Han mener universitets- og høyskolesektoren står som eksempel på for høy bruk av midlertidige kontrakter.

– Bruken av midlertidig ansatte er noe vi kjenner godt til i universitets- og høyskolesektoren der rundt 18 prosent ikke er fast ansatt. Det er derfor viktig at vi markerer at vi ikke ønsker mer bruk av midlertidig ansatte, sier Aaslestad til Aftenbladet.

– Vårt mål i dag er å få støttepartiene til å besinne seg slik at de sender forslaget tilbake til statsråden. Vi har en god arbeidsmiljølov i dag. Det nye forslaget til arbeidsmiljølov fremmer verken et trygt liv, produktivitet eller innovasjon, mener Aaslestad som også mener fast ansettelse er viktig for forskningen.  

– Faste ansettelser gir bedre mulighet for innovative tanker. Har du sikre arbeidsforhold kan du jobbe mer langsiktig. Noe som er veldig viktig i jobben som forsker, sier Aaslestad.

Ansatte 12 feltarkeologer

Avisen skriver også at Dahl nå skryter av sin arbeidsgiver som har ansatt 12 feltarkeologer i faste stillinger.

– Det fantastisk å vite at jeg kan ta sommerferie, at jeg får lønn neste måned og at jeg har bedre rettigheter. Det gjør noe med psyken når du kan våkne med vissheten om at har en fast jobb å gå til. Det er ganske uvanlig at så mange arkeologer får fast jobb, sier Dahl.