Karolinska-ansatte vil ha Ottersen som rektor
LUKK
Annonse
Annonse

Karolinska-ansatte vil ha Ottersen som rektor

Av Jørgen Svarstad

Publisert 15. februar 2017 kl. 14:10

UiO-rektor Ole Petter Ottersen er et skritt nærmere å bli ny rektor ved prestisjeuniversitetet Karolinska Institutet.

Den såkalte «hörandeförsamlingen» ved det svenske universitetet har talt. Den består av  består av vitenskapelig ansatte, studenter og fagforeningsrepresentanter.

Tirsdag kveld var det diskusjon og avstemning om hvorvidt de ville ha norske Ole Petter Ottersen, som nå er rektor ved Universitett i Oslo, til ny rektor.  Møtet i forsamlingen endte med  85 stemmer for Ottersen. 2 stemte nei til og 3 avsto fra å stemme, skriver Karolinska Institutet (KI) på sin nettside.

Valgkomitéen har allerede gått inn for Ottersen. Det er styret som bestemmer hvem de vil anbefale som rektor overfor regjeringen, som tar den endelige beslutningen. Men «hörandeförsamlingens» stemme veier tungt.

— Ingen andre kan måle seg

Under møtet ga både «hörandeförsamlingens» ordfører, valgkomiteens leder og søkerkomiteens leder uttrykk for at Ottersen var den sterkeste kandidaten. Når det gjelder Karolinskas krav til en ny rektor, kunne ingen andre måle seg med Ottersens meritter, sa de.

— Hvis dere vil ikke ha ham, starter vi prosessen på nytt. Men jeg håper at det alternativet ikke skal bli aktuelt, sa valgkomiteens leder Mikael Odenberg.

Og det ble det ikke.

—Dere kan forestille dere hvordan jeg føler meg akkurat nå, sa Ole Petter Ottersen på «klingande norska», rapporterer Karolinska på sine nettsider.

Og etter obligatorisk knoting med å få mikrofonen til å fungere, sa han at han aldri noensinne hadde drømt om å få et slikt oppdrag.

– Jeg prøver å snakke skandinavisk og ser veldig raskt på kroppsspråket deres om dere ikke forstår, sa han.

Beskyldt for å være uærlig

Noen i forsamlingen lurte imidlertid på om Ottersen var kandidat til enda flere rektorjobber.

— Karolinska er mitt førstevalg, svarte Ottersen, ifølge ki.se.

Parallelt med  rektorprosessen ved Karolinska, var Ottersen nemlig aktuell som rektor ved Göteborgs universitet (GU). Der innstilte universitetsstyret på at de ville ha Ottersen som rektor. Men Ottersen trakk søknaden sin. Tre medlemmer av rektrutteringskomitéen ved Göteborgs universitet var sterkt kritiske til at Ottersen red to hester. I et leserinnlegg i  Göteborgsposten beskyldte de Ottersen for å ha vært uærlig. De hevdet at Ottersen lovet at han ville trekke seg fra rekrutteringen ved Karolinska hvis han ble innstilt som rektor i  Göteborg.

«Vi vet nå at han gikk bak ryggen på universitetsstyret, høringsforsamlingen og rekrutteringskomiteen og møtte KIs styreleder og søkerkomiteen og forhandlet med dem for å i stedet bli rektor ved KI. Ifølge våre kilder ved KI forsikret Ottersen KI om at GUs styre var med på notene. Dette er feil, og dessuten urimelig – hvilket styre ville velge å nominere en rektorkandidat til regjeringen som samtidig forhandler om en annen jobb? Ottersen har altså vært lettsindig med sannheten og demonstrert uærlighet», skrev de tre.

—  Jeg kan bare si én ting: Det har stått i mediene at jeg har stått i to løp, sa Ottersen til Forskerforum.

Les også: — Ottersen har hatt en lemfeldig holdning til sannheten og bevist at han er uhederlig.

Må rydde opp etter skandale

Dersom Ottersen får jobben, må han fortsette opprydningsarbeidet påbegynt av vikarierende rektor Dahlman-Wright. Tidligere rektor Anders Hamsten valgte å trekke seg 13. februar 2016 etter lengre tids press som følge av Macchiarini-saken. Den italienske forskeren og kirurgen Paolo Macchiarini har siden 2014 vært anklaget for alvorlig forskningsfusk. Den alvorligste anklagen var at flere pasienter døde etter at Macchiarini og hans team prøvde ut en helt ny metode for transplantasjon av menneskeskapte luftrør.

Hedret Hans Rosling

I går innledet han med å vise et bilde av av nylig avdøde Hans Rosling, æresdoktor ved UiO. Han viste et bilde av den lengste forelesningskø UiO noen sinne hadde sett, nemlig da den svenske professoren skulle forelese.

Ottersen pekte ut tre pilarer som universitetets viktigste fundament. Den første er forskning og utdanning, inkludert internasjonalisering. Ottersen mener blant annet at alt for få studenter reiser utenlands. Den andre handlet om regionalt samarbeid, og Ottersen la blant annet vekt på tettere samarbeid med helsesektoren. Den tredje pilaren handlet om akademisk frihet, likhet og mangfold, en etisk holdning og et godt arbeidsmiljø.