Latinen lever!
LUKK

Latinen lever!

Av Kjetil Vikene

Publisert 11. januar 2018 kl. 15:16

En rotete bok uten flyt som likevel vil få lang levetid i bokhyllen min.

Boken «Litt Latin» er skrevet av de kunnskapsrike latin-spesialistene Vibeke Roggen, førsteamanuensis i latin ved Universitetet i Oslo og Hilde Sejersted, tidligere lektor ved Oslo katedralskole.

Fakta
<
Sammen har de tidligere skrevet sitatsamlingen Latinen lenge leve!, som den herværende bok kanskje er en naturlig forlengelse av. I hvert fall er stilen gjenkjennelig, med et karakteristisk utropstegn allerede i boktittelen, for å understreke formidlingsiver. Boken gir en lett innføring i latin både som språk og som historie.
Boken har tilsynelatende en tydelig plan, med 20 kapitler fordelt på fire hovedbolker som tar for seg henholdsvis Romas mytiske opphav, Romas virkelige historie – med fokus på politikk, krig og fred – dagligliv i antikken og endelig om varige bidrag til vår egen kultursfære. Hvert kapittel avsluttes med en kort språkleksjon som forlenges med et haleheng kalt «latin for turister», der latinen levendegjøres som dagligtale. Hovedtekstene er delt inn i korte tekster som sjelden er mer enn én side lang, alle utstyrt med egne underoverskrifter. I kapittel 14 («Moro på liv og død»), kan vi for eksempel lese om «Cicero på elefantslakt», «Så mye fritid!», «Vi går på sirkus» og «Komedie er moro uten vold». Videre brytes teksten opp av innrammede bokser som gir plass til mer løsrevne anekdoter og etymologier.


Les også: Jeg skriver på norsk med høye ambisjoner

Jeg møtte denne boken med en god porsjon ærlig forventning og velvilje, kanskje forsterket av anmeldelsen av boken «Hva er antikken?» en stund tilbake. Dessverre ble jeg veldig skuffet da jeg begynte å bla. Stadige underoverskrifter – ofte flere på én side – tekstbokser, innrykkede sitater og et tabulatorformatert latinkurs som bare tidvis står i noen relasjon til kapitlet det etterfølger, gjør at teksten fremstår som forferdelig rotete og fullstendig fri for flyt. Dette er dumt – for det er lett å merke at forfatterne kan sitt stoff og det godt: Da jeg gav opp forsøket på å lese boken i sammenheng, og i stedet begynte å vandre tilfeldig rundt i boken med utgangspunkt i registrene bakerst, skjønte jeg at det er lagt ned et formidabelt arbeid i noe som kunne blitt en praktfull bok – eller kanskje tre. Kanskje er problemet nettopp at forfatterne prøver å samle for mange ulike motivasjoner i én tråd, men at tråden ikke lykkes i å sy det hele sammen til en enhet. Boken er altså skjemmet av en veldig dårlig layout og rotete typografi. De som har hatt forlagsansvar for denne boken, burde også gå noen runder – og kanskje også på noen kurs – og prøve å komme seg inn i vår tid. Vel er det 1500 år siden Romerriket falt, men det trenger vel ikke å resultere i noe som ser ut som et resultat av et litt halv-dårlig «Desktop Publishing»-program fra tidlig 90-tall? Dommen er kanskje hard, men jeg klarer ikke å fri meg fra tanken om hva denne boken kunne ha blitt, hadde det vært lagt større innsats i utformingen og en litt strammere redigering.

Det verste er at jeg likevel liker denne boken! Som et oppslagsverk for sidekorte, presise oppsummeringer av politiske hendelser, retoriske begreper, personbiografer og andre ting i latin-sfæren, spår jeg denne boken et langt hylleliv hos meg.

Les flere bokanmeldelser her: 

Les også: