Medlemsrekord rundt hjørnet
LUKK

Medlemsrekord rundt hjørnet

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 23. februar 2016 kl. 10:41

Forskerforbundet når snart viktig milepæl for antall medlemmer. Satsing på studentrekruttering er en av årsakene.

 

medlemsrekord-rundt-hj-rnet

I løpet av kort tid vil Forskerforbundet nå 20000 medlemmer for første gang. Ifølge generalsekretær Hilde Gunn Avløyp kan milepælen nås bare i løpet av få uker, om veksten fortsetter på samme nivå som de siste månedene. 20000 er kanskje en symbolsk sak, men først og fremst er flere medlemmer viktig fordi det representerer større innflytelse som fagforening, mener Avløyp.

– Det har alltid en verdi for Forskerforbundet å ha en viss størrelse innen de områdene hvor vi representerer medlemmer. Det gir oss tyngde, sier hun. Samtidig mener Avløyp potensialet for ytterligere vekst er stort.

Drømmer om 25000

– Vi kan rekruttere langt flere medlemmer innenfor de områdene vi organiserer. Målsettingen er å vokse relativt sett innenfor de områdene hvor våre medlemmer er til stede. Jeg vet ikke om det lar seg tallfeste konkret, men man kan jo drømme om 25000 innen utgangen av 2020. Det ville vært fantastisk, sier Avløyp.

Medlemsveksten den siste tiden skyldes særlig veksten i studentmedlemmer som har vært et eget satsingsområde. Det har også gitt effekt på snittalderen blant Forskerforbundets medlemmer. Den har gått ned fra 51,4 år ved utgangen av 2013 til 49,67 år ved utgangen av 2015.

– Aktiv studentrekruttering har gitt veldig gode utslag. Vi har gjennomført kurs som har gitt en kraftig økning i studentrekrutteringen. Å tilby noe som har vært etterspurt har fungert. Vi har truffet veldig bra med tiltakene, sier Avløyp.

Kanskje Forskerforbundet kunne arrangert seminarer der man kunne gjort noe spennende med kjemi, fysikk eller matte?

Rekrutterer med kurs

Ett av arrangementene rettet mot studentmedlemmer er et kurs som skal lære studentene hvordan de lettere kan oppnå toppkarakterer. Det har fått studentene Venugah Baratharajah og Lisa Kirschner til å troppe opp på Helga Engs hus på Blindern, sammen med et femtitalls andre. Begge er studenter i klinisk ernæring ved Universietet i Oslo. Mens Kirschner fra før var medlem i Forskerforbundet gjennom Kliniske ernæringsfysiologers forening (Keff) ble Baratharajah medlem for å kunne bli med på kurset.

– Jeg ble egentlig med på grunn av dette. Og at Lisa anbefalte meg det, sier Baratharajah.

– Hadde du tenkt tanken på å melde det inn i Forskerforbundet før dette?

– Nei, det jeg hadde jeg ikke. Jeg visste ikke så mye om Forskerforbundet. Det er nok på grunn av dette arrangementet, så du kan si det fungerte!

Begge syns det burde vært arrangert flere slike kurs for studenter.

– Vi fikk tilsendt en e-post om kurset og da tenkte jeg at dette må jeg melde meg på med en gang, for å gjøre studiehverdagen min mer effektiv og få mer utbytte av fritiden. Mer slike eventer tror jeg hadde vært veldig positivt, sier Kirschner.

– Dette er generelt for alle studenter, men siden det er Forskerforbundet, kanskje de kunne arrangert seminarer der man kunne gjort noe spennende med kjemi, fysikk eller matte? Det hadde jeg syns var spennende, legger hun til.

– Trenger de unge

I motsetning til mange andre fagforeninger har ikke Forskerforbundet den samme profesjonstilknytningen til studentmassen som for eksempel Sykepleierforbundet. Det står ikke i veien for at studenter en viktig gruppe for Forskerforbundet, mener Avløyp.

– Studentene vil bli yrkesaktive og all erfaring viser at de som er fagorganiserte som studenter, fortsetter å være fagorganiserte i sine yrkesaktive liv, sier Avløyp.

Samtidig som flere unge medlemmer bidrar til vekst, vil de også prege organisasjonen, mener generalsekretæren.

– De utfordrer oss med nye måter å tenke på og andre behov. Det er spennende.