Oppfordrer til å lage svartelister
LUKK

Oppfordrer til å lage svartelister

Av Julie Brundtland Løvseth

Publisert 5. oktober 2017 kl. 14:15

Han svartelister useriøse tidsskrifter. Den svenske bioetikeren Stefan Eriksson vil at andre skal gjøre det samme.

I en større reportasje i Forskningsetikk får man innsikt i hvordan røvertidsskrifter truer vitenskapens legitimitet. 

Stefan Eriksson, universitetslektor ved Uppsala Universitet, står bak blogginnlegget «Where to publish or not to publish in bioethics». Blogginnlegget er en liste hvor Eriksson og andre har funnet frem til publikasjonene de anbefaler å publisere hos og de de advarer mot å publisere hos. Eriksson ble opptatt av temaet da han opplevde å få en rar innbydelse til å skrive for et ukjent tidsskrift. Han googlet tidsskriftet og og fant Beall´s list og drøssevis av artikler som advarte mot det.

Lurt av useriøse aktører

Beall´s list er en liste over useriøse tidsskrifter på en blogg opprettet av Jeffrey Beall, en amerikansk bibliotekar på Univeristy of Colorado.

Eriksson begynte å forelese om fenomenet, og ikke minst forelese om det. Da kom e-postene med spørsmål: «Er det ok å publisere i dette tidsskriftet tror du?»

– Jeg merket at folk ble lurt hele tiden, sier Eriksson.

Så ble han lurt selv.

– Det skulle lages en internasjonal organisasjon for publiseringsetikk, som jo er det jeg jobber med. Jeg sa glatt ja til å bli en «founding member», det så spennende ut.

Etter noen uker og litt mer undersøkelser innså han at det var tull, en dekkoperasjon for å gi ut tulletidsskrifter.

Fjernet liste etter trakassering 

Beall´s list hadde ved starten av dette året 11 000 tidsskrifter oppført. 15. januar ble listen tatt av nettet da tidsskrifter og utgivere i lang tid trakasserte både Beall og arbeidsgiveren hans.

Tidsskriftene han oppførte kalte han «predatory journals», røvertidsskrifter, fordi de hermet etter seriøse tidsskrifter, men løy om status og kvalitetssikring, som lovet rask publisering og som tilsynelatende sto klare til å publisere stort sett hva som helst, skriver Forskningsetikk.

Jeffrey Bealls feilsteg, i manges øyne, var at han var så kritisk til åpen tilgang-bevegelsen – de som ivrer for at alle forskningsresultater skal være gratis tilgjengelig for folk og samfunn.

Universitetslektoren Eriksson mener det er lett å diskreditere Beall, siden han er bibliotekar.

– Hva kan vel han om alle verdens fag? Spør Eriksson.

Eriksson oppfordrer folk til å ta ansvar og lage svartelister over dårlige tidsskrifter innen sitt felt, alt ifølge Forskningsetikk.