Pensjonsenighet: – Et godt resultat for Forskerforbundets medlemmer
LUKK
Annonse
Annonse

Pensjonsenighet: – Et godt resultat for Forskerforbundets medlemmer

Av Julia Loge

Publisert 5. mars 2018 kl. 08:51

I den nye avtalen om tjenestepensjon for ansatte i offentlig sektor skal alle år i arbeid telle med, helt opp til 75 år.

– Vi har fått en avtale som sikrer at de yngre årskullene ivaretas bedre enn i dagens system, konstaterer Forskerforbundets leder Petter Aaslestad.

Lørdag kom Unio, LO, YS og Akademikerne til enighet med staten om en ny avtale om offentlig tjenestepensjon. Dersom avtalen godtas av medlemmene, kommer den til å omfatte 800.000 ansatte i offentlig sektor.

– Det var helt nødvendig å få på plass en avtale på grunn av Stortingets vedtak i 2009 om levealderjustering, sier Petter Aaslestad til Forskerforum.

Opptjening fram til 75 år

Fakta
<
Med den nye ordningen skal alle årene i jobb gi opptjening, helt fram til 75 år. Statens aldersgrense ved 70 år står likevel fast. Men det blir mulig å jobbe og ta ut pensjon samtidig, uten at pensjonen avkortes.

Petter Aaslestad oppfatter dette som et viktig punkt for ansatte i forskning og høyere utdanning.

– Det er veldig vanlig blant våre medlemmer å ønske å stå lenge i jobb, sier Aaslestad.

De som tjener mest, altså over 7,1 ganger grunnbeløpet i folketrygden, får en tilleggssats ut over den felles grunnsatsen på 5,7 prosent av pensjonsgrunnlaget. Dette gjelder også mange av medlemmene i Forskerforbundet.

Samlet tjenestetid

For midlertidig ansatte i korte kontrakter er det en endring. Tidligere har man mistet oppspart pensjon dersom kontrakten har vært kortere enn ett år. I det nye forslaget kan flere korte kontrakter legges sammen til minst ett års samlet tjenestetid, for å få rett til den nye alderspensjonen fra påslagsordningen.

Arkeologer, som svært ofte har korte kontrakter i sommerhalvåret, kan dermed være ett skritt nærmere forutsigbarhet.

– Arkeologene kan nå summere opp kortere kontrakter og få bedre pensjonsuttelling for sitt arbeid, konstaterer Aaslestad.

Overgangsordning for dem født i 1963 til 1970

Den nye ordningen innføres fra 2020 og gjelder for dem som er født i 1963 eller senere. De som er født før 1963 fortsetter i dagens ordning. Så får de som er født mellom 1963 og 1970 en overgangsordning mellom det gamle systemet og nytt system.

– For de som klarer å stå i jobb et par år lengre, vil alle komme bedre ut, sier Unio-leder Ragnhild Lied, som har forhandlet på vegne av alle medlemmer i Unio, inkludert Forskerforbundet.

Mange stiller nå spørsmål ved hvordan det vil gå for dem som er født etter 1970 og ikke har helse til å jobbe til de fyller 70 år.

Skal på uravstemning

Forskerforbundets leder Petter Aaslestad mener at avtalen samlet sett gir et godt resultat for Forskerforbundets medlemmer, men understreker at resultatet nå skal på uravstemning.

– Dette er et viktig spørsmål for våre medlemmer, og det er naturlig å sende forhandlingsresultatet på uravstemning til de av våre medlemmer som omfattes av den offentlige tjenestepensjonen. Vi kommer til å informere nærmere om denne prosessen til uken, sier Aaslestad.

Aaslestad påpeker at det ennå gjenstår mye arbeid med å utarbeide modeller for ulike grupper og spre informasjon slik at fagorganiserte i offentlig sektor får informasjonen de trenger for å stemme over avtalen.

Organisasjonene har svarfrist 1. juli. Det er ennå ikke klart når forslaget sendes ut til uravstemning.

  • Les mer: