Rendyrket om mat
LUKK

Rendyrket om mat

Av Aasne Jordheim

Publisert 20. mai 2016 kl. 14:14

Boka for den som vil bli slank, sunn, klimavennlig – og litt utfordret.

omslag Spiselig

Fakta
<
Jeg kan godt like, i en bok hvor det er et par grafer, noen tabeller og en del detaljerte redegjørelser, med andre ord en bok som formidler fagstoff, at forfatteren gjør seg synlig for sin leser. Boka Spiselig, som tar for seg alle utfordringene knyttet til et sunt og bærekraftig kosthold, er formidlet gjennom en munter tone, litt oppfinnsomme uttrykk og ladede beskrivelser (klamme kvelertak, befriende cocktail). Mannen bakom denne friske stilen er Birger Svihus, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. I tillegg til det muntre merkes også en tydelig selvsikkerhet, vist blant annet ved påstander som «Dette er feil» og ved en holdning om at det riktige bildet av mat, det får vi fra nettopp hans universitet og det tankegodset han presenterer.

Det er gjennom det som kalles for et reduksjonistisk og vitenskapsbasert syn på matproduksjon at vi får den innfallsvinkelen som burde være gjeldende for enhver som ellers gleder seg over det moderne liv. Gode ting kan sies om økologisk matproduksjon, men ikke nok gode ting. Gode ting kan også sies om mange matvarer, men det er ikke matvarene i seg selv som er sunne, men de gode næringsstoffene og eventuelt det lave energiinnholdet. Vi må slutte med vårt romantiske syn på mat, mener Svihus, mat er molekyler.

Vi må også slutte å la oss forføre av den gode smaken, eller også av den kule kokken som presenterer sine velsmakende retter. Mat er middel til næring, sier Svihus, og da er det næring vi må passe på å få i oss, og ikke alt det søte og fete og karbohydratrike som det er så lett å stappe i seg og å bli både fet og syk av. Samtidig er det fint om vi passer på at maten vi kjøper, er bærekraftig, både overfor naturen, dyr og arbeidskraft. Så da er det bare å gå i gang med å spise belgvekster! De skårer visstnok høyt både når det gjelder sunnhet og klimavennlighet.

Spiselig er en bok som forsøker å gi «en sammenhengende fortelling om maten vår». Den har et helseperspektiv på maten vår, et bærekraftperspektiv og så hvordan disse to perspektivene kan balanseres. Antakelig må det drastisk nytenkning til for å kunne brødfø en fremtidig større befolkning der jordbruksarealene har minsket: insektspising, dyrking i havet og produksjon av rottemel. Genmodifisering er det ikke noe i veien med, påstår Svihus, i hvert fall ikke matmessig; verre er det selvsagt at noen sitter med kontroll gjennom patentene. At matproduksjon finner sted i en verden av makt og avmakt, nevnes, men forfatteren dveler ikke ved det. At mat for de fleste er langt mer enn bare næring og smak, idet den inngår i en større meningssammenheng, nevnes ikke overhodet. Det ville i så fall ha kludret til vitenskapssynet hans.

I sitt innhold er derfor Spiselig et rendyrket stykke tekst. Overalt viser forfatteren hvordan moderne, vitenskapsbasert matproduksjon har eller med tiden vil få de gode svarene. Uten tvil vil mange finne ting å være uenige i, og øko-tilhengere har allerede tatt til motmæle. Ja, det er en del å la seg utfordre av i boka, både her og der røsker den litt i etablerte sannheter, og gir nytt å tenke på. Men fordi stemmen bakom smitter med sitt overskudd, blir utfordringen mest herlig. Bønner til middag i dag!