Seksuell trakassering skal kartlegges
LUKK

Seksuell trakassering skal kartlegges

Av Julia Loge

Publisert 8. januar 2019 kl. 10:16

12 universiteter og høgskoler har til nå meldt at de vil være med på en nasjonal kartlegging av mobbing og trakassering.

Til nå har Universitetet i Bergen, OsloMet, Universitetet i Tromsø, Nord universitet, Politihøgskolen, Høgskolen i Innlandet, Dronning Mauds Minne, Ansgar teologiske høgskole og Fjellhaug internasjonale høgskole sagt at de vil være med.

Invitasjonen kommer fra Kunsthøgskolen, Universitetet i Oslo og Universitetet i Agder, og også styret i Universitets- og høgskolerådet (UHR) har oppfordrert institusjonene til å gjennomføre.

– Det ble litt hektisk for flere i forbindelse med juleferien. Derfor sender vi ut en liten påminnelse og forlenger påmeldingsfristen ut uken, sier Dag Nordbø, prosjektleder ved Universitetet i Agder (UiA) i en sak på UiAs nettsider.

Flere andre utdanningsinstitusjoner er inne i siste avklaringsfase om deltakelse.

Spørsmål som ligner SHoT-undersøkelsen

Undersøkelsen blir trolig sendt ut til alle ansatte i første del av 2019.

– En nasjonal undersøkelse sikrer at alle ansatte får samme spørsmål, som igjen gir oss et helhetsbilde av situasjonen i sektoren. Institusjonene kan også bestille lokale rapporter som viser hvordan det står til hos dem. Det er en felles forståelse i sektoren om betydning av anonymitet. Kartleggingen blir gjennomført slik at vi kan garantere det, sier rektor ved UiA, Frank Reichert.

Det er Arbeidsgruppen mot mobbing og trakassering i UH-sektoren som har utviklet spørsmålene til kartleggingen. Spørsmålsbatteriet ligner det som er brukt i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT), men i den nye kartleggingen er det også spørsmål om kjennskap til varslingsrutiner og hvordan oppfølging av mobbing og trakassering blir vurdert.

UiA er i gang en anbudsprosess for å finne et meningsmålingsinstitutt som kan gjennomføre kartleggingen.

Mange enkeltsaker er meldt inn

OsloMet har allerede gjennomført en medarbeiderundersøkelse med spørsmål om seksuell trakassering. I alt 37 personer oppga at de hadde opplevd det i løpet av det siste året.

Kunsthøyskolen i Oslo, som er en av de som har bedt alle om å undersøke forholdene, har selv fått utarbeidet en rapport om en omfattende trakasseringssak. Ifølge rapporten er det i alt 23 personer som har sendt inn varsler om den samme ansatte, og det eldste varselet er over 30 år gammelt.

Siden metoo-kampanjen begynte høsten 2017 har det blitt meldt inn over 150 saker om seksuell trakassering ved universiteter og høyskoler.

Les også: