Senterpartiet ber Stortinget stramme inn sluttavtaler for ledere i helseforetakene
LUKK

Senterpartiet ber Stortinget stramme inn sluttavtaler for ledere i helseforetakene

Av Julia Loge

Publisert 7. mars 2018 kl. 13:19

Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen mener sluttavtalen til den administrerende direktøren i UNN bryter med Nærings- og fiskeridepartementets retningslinjer. Nå ber de Stortinget gå gjennom alle sluttavtalene.

«[A]rbeids- og sluttavtalen til direktøren i UNN er etter forslagsstillernes vurdering ikke i samsvar med gjeldende statlige retningslinjer», står det i forslaget fra de to Senterparti-politikerne.

Gikk av etter trusler

9. februar gikk Tor Ingebrigtsen, administrerende direktør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge HF (UNN), av som leder etter å ha kommet med det Helse Nord oppfattet som trusler mot styreleder i Helse Nord.

I sluttavtalen står det at direktøren beholder lønnen på nesten 1,9 mill. kroner ut året, hvor han også har studiepermisjon. Etter det betaler Universitetssykehuset 85 prosent av lønnen frem til han velger å pensjonere seg. Avtalen forutsetter at direktøren må jobbe enten på sykehuset i Tromsø som rådgiver eller som professor ved Universitetet i Tromsø.

 «Viser behov for endring»

Statens retningslinjer for lederlønnen i statlige foretak sier at lederne ikke skal få sluttvederlag når de selv velger slutte, og at uansett så bør ikke fallskjermen overstige tolv måneder, ifølge forslaget. Hovedregelen i staten er også at retrettstillinger ikke skal brukes, og at om det skje, så skal lønnen være i tråd med de nye oppgavene.

«Etter forslagsstillernes vurdering er det liten grunn til å tro at dette [UNN-direktørens avtale] er en enestående avtale i spesialisthelsetjenesten. Det viser behovet for endring.»

Frist til 20. mars

Toppe og Lundteigen fremmet forslaget om å gå gjennom arbeids- og sluttavtaler for lederne i alle helseforetakene 15. februar. Nå er saken til behandling i helse- og omsorgskomiteen. De skal komme med sin innstilling til Stortinget 24. april, men før det skal næringskomiteen få uttale seg.

Helse- og omsorgskomiteen ber også om skriftlige innspill til saken innen 20. mars, fordi det ikke skal holdes muntlig høring.