Trump skaper trøbbel for forskningskonferanser
LUKK

Trump skaper trøbbel for forskningskonferanser

Av Forskerforum

Publisert 31. januar 2017 kl. 11:18

Nobelprisvinner Edvard Moser mener Trumps ordre om å stenge grensene er rasistisk. Tirsdag arrangeres demonstrasjon foran Stortinget mot innreiseforbudet.

Som Forskerforum omtalte mandag får det nye innreiseforbundet i USA konsekvenser også for internasjonalt forskningssamarbeid. Forrige fredag skrev president Donald Trump under en presidentordre om generelt innreiseforbud på 90 dager for mennesker fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen. Dermed rammes også doktorgradsstipendiat i informatikk ved Universitetet i Oslo (UiO) Murhaf Fares, som hadde planlagt et fire måneders forskningsopphold ved Boulder University i Colorado. Siden han er syrisk statsborger slipper han trolig ikke inn, til tross for at han jobber i Norge.

Nå mener andre UiO-forskere at arrangører av forskningskonferanser må revurdere USA som vertsland, skriver Uniforum.

– Dette setter også meg i et dilemma, forteller Stephan Oepen, professor i informatikk og leder for Fares forskergruppe.

Vurderer å flytte konferanse

Oepen er programansvarlig for en internasjonal konferanse som skal være i Santa Fe i New Mexico i 2018. Hvis innreiseforbudet blir stående, vil forskere fra de syv rammede landene ikke kunne delta på konferansen.

– Det er viktig for meg at forskere fra hele verden kan delta, og nå oppfyller ikke USA dette kravet. Det er ikke bare lett å flytte en konferanse for minst 1200 deltakere på så kort varsel. Og hvis en konferanse blir flyttet, for eksempel til Canada, vil ikke forskere som bor i USA, men er statsborgere i ett av landene på listen, kunne delta, siden de risikerer å ikke få reise tilbake til USA. Hvis konferansen ikke kan flyttes må jeg ta valget om jeg skal trekke meg eller gjennomføre, sier Oepen til Uniforum.

Også Tyrkia-forsker Einar Wigen ved UiOs Institutt for kulturstudier og orientalske språk skal delta på en konferanse i USA. Han skal delta i to paneler som blir vingeklippet fordi arrangørene ikke får delta på konferansen. Men han vil ikke trekke seg.

– Nei, det vurderer jeg ikke. Det vil ikke ha noen effekt om enkeltpersoner trekker seg fra konferansen, men jeg vil oppfordre organisatorene til å legge sin årlige konferanse utenfor USA i fremtiden, sier Einar Wigen til avisa.

Arrangerer demonstrasjon

To stipendiater på UiO har også tatt initiativ til en demonstrasjon mot innreiseforbudet, under navn Solidaritetsdemonstrasjon mot #MuslimBan (Facebook-side). Initiativtakerne skriver at «Trumps ‘executive order’ er en trussel mot grunnleggende verdier og menneskeverd, og sender farlige signaler verden over. Ordren er grunnlovsstridig og diskriminerende og skaper splittelse, frykt og hat. Dette kan vi ikke godta! Vi samles foran Stortinget for å si et klart og tydelig NEI til denne utviklingen. Vi står side om side med amerikanske demonstranter og i solidaritet med folk på flukt som ikke får beskyttelse og mennesker fra muslimske land som blir diskriminert på bakgrunn av statsborgerskap og religion.»

Charlotte Lysa, som er en av initiativtakerne, forteller til Uniforum at kolleger i USA og Midtøsten er bekymret for at de ikke kan reise på konferanser.

– Vi er bekymret for hva som skjer med forskningen. Dette er del av et press på akademisk frihet, og det er viktig for oss å stå opp for retten til å samarbeide og drive fri forskning, sier hun til avisa.

Moser: – Diskriminerende og rasistisk

Også Universitetsavisa ved NTNU omtaler konsekvensene av innreiseforbudet i dag. Blant de internasjonale toppforskerne som har signert et opprop mot Trumps ordre er NTNU-forskerne May Britt Moser og Edvard Moser. Ifølge Adresseavisen skal det nå være 6000 akademikere, inkludert 35 nobelprisvinnere som har signert oppropet.

– Jeg syns hele ideen og forslaget er ubarmhjertig, diskriminerende og rasistisk, sier Edvard Moser til Adresseavisa om hvorfor han har signert.