– Fanden i detaljene
LUKK

Strukturmeldingen:

- Fanden i detaljene

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 7. mai 2015 kl. 09:36

Regjeringen får kritikk for å endre strukturen i universitets- og høyskolesektoren uten å ha finansieringsmodellen på plass.

--fanden-i-detaljene


– De fleste er enige i diagnosen og medisinen, sier Sivert Bjørnstad (Frp).

– Det er uheldig at en finansieringsmodell ikke har kommet på plass før strukturmeldingen kom. Finansieringsmodellen er rammebetingelsen for det videre arbeidet, og det burde vært klart før regjeringen ga marsjordre om at alle skulle begynne å fri til hverandre.

Det sier stortingsrepresentant for Ap Marianne Aasen. 25. mars presenterte kunnskapsministeren stortingsmeldingen om struktur i høyere utdanning. Aasen kritiserer regjeringen for feil rekkefølge.

Koordinert med regjeringen

Siden behandlingen i Kirke-, utdannings og forskningskomiteen (Kuf) så vidt er i gang, vil ikke Aasen ta resultatet på forskudd, men Ap ville ha begynt i en annen ende.

– Hvis vi hadde sittet med makten, hadde vi gjort det Stortinget bestemte i 2013 – å lage en stortingsmelding om kvalitet i høyere utdanning. Vi ville ha fått på plass en finansieringsmodell som vi ville ha gått til Stortinget med samtidig, og så ville vi hatt et mer helhetlig og gjennomgående prinsipp for fusjoner. Regjeringens svar på spørsmålet om kvalitet er å slå sammen. Det er ikke gitt at det er en sammenheng der, sier Aasen.

For regjeringspartner Frp er strukturmeldingen mer eller mindre klarert på forhånd, og dermed lettere å svelge.

– Vi og Høyre har selvsagt hatt kontakt med departementet underveis for å koordinere oss og se til at vi tenker likt, sier Sivert Bjørnstad (Frp), saksordfører for Kuf-komiteens behandling av stortingsmeldingen.

Enige om diagnose

Likevel ser også han for seg at Frp vil ønske å få avklart mer om finansieringen i komitébehandlingen.

– Jeg tror de fleste er enige i diagnosen og medisinen, men det blir spørsmål om gjennomføring og tempo. Det viktigste blir å få avklart og lagt noen føringer på temaer som for eksempel finansiering, sier Bjørnstad.

Han advarer samtidig sine kolleger mot å prøve å detaljstyre enkeltfusjoner. Regjeringen ønsker å fastsette prinsipielle kriterier for hva som skal til for at en institusjon skal få stå alene. Disse kriteriene blir nok et sentralt diskusjonstema, tror Marianne Aasen:

– Der sitter fanden i detaljene.

Kuf-komiteen avgir sin innstilling 4. juni. Stortinget behandler og vedtar stortingsmeldingen 11. juni.