– Museene står selv ansvarlig
LUKK

- Museene står selv ansvarlig

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 19. august 2015 kl. 10:30

Kulturdepartementet avviser beskyldninger om å prioritere nybygg fremfor vedlikehold av museer.

--museene-st-r-selv-ansvarlig


Brannen ved Ringve museum var en påminnelse om at norske museumssamlinger er sårbare.

Fakta
<

– Kulturpolitikken bygger på armlengdes-avstand-prinsippet. Når museene mottar statlige driftsmidler står de selv ansvarlige for å sørge for nødvendig sikring og vedlikehold av sine samlinger.

Det sier statssekretær i Kulturdepartementet Bjørgulv Borgundvaag til Forskerforum. Han svarer på kritikken fra direktør ved Norsk folkemuseum Olav Aaraas, som mener departementet prioriterer nybygg fremfor vedlikehold av gamle museumsbygg. Aaraas mener vedlikehold av eldre bygg er avgjørende for blant annet brannsikkerheten ved norske museer.

– Et kjempeproblem

– Dette er en evig kamp. Dårlig vedlikehold er i seg selv en brannrisiko. Det er et arbeid som må pågå hele tiden, og det er kanskje ikke så morsomt å gi penger til som nybygg. Det er ikke nok penger på driftsbudsjettene til å dekke vedlikehold, så man må søke prosjektmidler, og det vil ofte havne bak i køen, bak mer sexy prosjekter som nybygg. Det er et kjempeproblem, sier Aaraas.

Statssekretær Bjørgulv Borgundvaag mener det allerede gjøres mye godt sikringsarbeid ved norske museer, også ved Museene i Sør-Trøndelag som ble rammet av brann ved Ringve museum i begynnelsen av august.

– Kulturrådets rapportering til Kulturdepartementet viser at det er økende bevissthet rundt sikring ved norske museer. Bymuseet i Bergen og Museene i Sør-Trøndelag er eksempler på institusjoner som jobber godt med dette. Det er imidlertid fremdeles store variasjoner rundt i landet, og det bekymrer oss at antall søknader om sikringsmidler har gått ned.

Kulturrådet bevilger hvert år rundt 10 millioner kroner til sikring av museumsbygg, men det siste året er antall søknader lavere enn tidligere.

Bygg stengt i 21 år

Borgundvaag trekker frem flere eksempler på at staten har bidratt med store midler til vedlikehold av museumsbygg.

– Midler til norske museer er blitt sterkt prioritert i statsbudsjettet de senere årene. Siden 2009 har staten ved Kulturdepartementet brukt flere hundre millioner til ulike vedlikeholds- og restaureringstiltak ved Norsk folkemuseum. Eksempler på dette er rehabilitering av Eidsvollsbygningen og Bybygg, vedlikeholdstilskudd til Bogstad gård og Norsk maritimt museum, samt øvrige bygningsvern- og vedlikeholdsprosjekter ved Norsk Folkemuseum. I årets budsjett har også Anno museum og Museum Stavanger fått ekstra midler til bygningsvern og vedlikehold, mens Vest-Agder-museet og Buskerudmuseet har fått midler til vedlikehold av museumsjernbaner og sine kulturhistoriske bygninger.

Museumsdirektør Aaraas gir statssekretæren rett i at Norsk folkemuseum har fått en del midler til restaurering, men understreker at det ikke holder hele veien.

Bygninger står stengt på grunn av setningsskader og elendige elektriske anlegg.

– Av den forrige regjeringen fikk vi 80 millioner til prosjektet med å rehabilitere bysamlingen. Men vi mangler fortsatt 50 millioner til å fullføre. Vi får tatt det bygningsmessige, men vi får ikke gjenåpnet utstillingen.

Bysamlingen har vært stengt i 21 år på grunn av prekære rehabiliteringsbehov som har gått ut over sikkerheten. Det er ikke det eneste bygget.

– I hvert fall halvparten av de store byggene våre er stengt fordi det ikke er forsvarlig å ha folk eller gjenstander i dem, forteller Aaraas. Han mener også at de statlige tilskuddene til Norsk maritimt museum som Folkemuseet har overtatt, ikke strekker til.

– Vi har overtatt ansvaret for Norsk maritimt museum. Regjeringen har fulgt opp med å øke driftsbudsjettene en god del, men ikke nok. Norsk maritimt museum har et enormt etterslep på vedlikehold og bygninger som står stengt på grunn av setningsskader og elendige elektriske anlegg, sier Aaraas. Han understreker at dette ikke er en sak som bare gjelder Folkemuseet.

– Sånne ting finner du landet rundt.

Nybygg er også sikring

Totalt bevilger staten via Kulturdepartementet 1,1 milliarder kroner til drift av museene bare i år. Disse midlene skal både dekke utstillinger for publikum, sikring av samlinger og vedlikehold av bygg. Til sammenlikning har det nye bygget til Nasjonalmuseet i Oslo en kostnadsramme på 5,3 milliarder kroner. Bare i år ble det bevilget over 500 millioner til brukerutstyr til dette prosjektet. Borgundvaag legger imidlertid vekt på at nybygg også har mye å si for sikring av samlinger.

– Er det regjeringens oppfatning at nye bygg er mer «sexy» enn sikring og vedlikehold av gamle bygg?

– Regjeringen er opptatt av å ta vare på kulturarven på best mulig måte. Vedlikehold av eksisterende bygninger er et viktig satsingsområde, mens nye bygg ofte kan være det beste sikringstiltaket. Som eksempler kan nevnes nye multifunksjonelle utstillings- og magasinbygg ved Romsdalsmuseet og Aust-Agder museum, samt det store byggeprosjektet ved Nasjonalmuseet. Nybyggene til disse museene vil på en helt annen måte sikre samlingene sammenlignet med dagens situasjon, sier Borgundvaag.