– NTNU får økt anseelse etter Nobelpris
LUKK

- NTNU får økt anseelse etter Nobelpris

Av Forskerforum

Publisert 13. oktober 2014 kl. 10:37

NTNUs forrige Nobelpriser bidrar fortsatt til å trekke universitetet opp på rangeringene.

--ntnu-f-r--kt-anseelse-etter-nobelpris


Nobelprisen i medisin for 2014 ble delt mellom John O’Keefe og May-Britt og Edvard Moser.

Fakta
<

At Nobelprisen i medisin i år går til May-Britt og Edvard Moser ved NTNU er ikke bare en heder til forskerne. Det er en heder som vil følge universitetet lenge, skriver Universitetsavisa. På grunn av Nobelprisen kan NTNU ventes å rykke flere hakk opp i rangeringer over verdens beste universiteter. Allerede i den kommende Shanghai-rangeringen vil NTNU kunne vente seg en høyere plassering, mener tidligere rektor Torbjørn Digernes og styremedlem Karin Röding.

Lang effekt

– Det er flere indikatorer i denne rankingen, men Nobelprisen veier tungt, sier Digernes til Universitetsavisa.

Han forteller at NTNUs tidligere nobelprisvinnere, da institusjonen het Norges tekniske høyskole, fortsatt bidrar til NTNUs rangering. Prisvinnerne var Ivar Giæver på 1970-tallet og Lars Onsager på 1960-tallet.

– Nobelprisen til Moser-paret kommer til å ha effekt for NTNU i lang, lang tid, sier Digernes.

Lettere å rekruttere

Han tror også at Nobelprisen vil løfte NTNU i andre rangeringer, men er usikker på hvor mye. Han sier at man trolig vil få en indirekte effekt i blant annet Times Higher Education.

– Nobelprisen har potensial til å få indirekte effekt i rangeringer som baserer seg på spørreundersøkelser om omdømme. Dette gjelder blant annet Times Higher Education.

Karin Röding, som er rekto ved Mälardalens högskola (MDH) og tidligere universitetsdirektør ved Karolinska institutet, tror Nobelprisen vil føre til at NTNUs navn blir spredt over hele verden.

– Da Arvid Carlsson mottok nobelprisen i 2000, fikk det stor effekt for Göteborgs universitet. Man så blant annet at det ble lettere å rekruttere internasjonale toppforskere og studenter, sier Röding.

Viktigere for små universiteter

MDH-rektoren mener en Nobelpris betyr mye mer for mindre kjente universiteter som NTNU og Göteborgs universitet enn for eksempel Harvard og Oxford, siden disse allerede har et godt internasjonalt omdømme.

– NTNU har ikke et problem med rekrutteringen, men har tvert i mot god rekruttering av for internasjonale doktorgradsstipendiater, men Nobelprisen vil trolig gjøre det lettere å få de beste kandidatene. Samtidig vil den gi NTNU større gjennomslagskraft i det norske universitetsmiljøet, tror Röding.