– Slutt klagingen
LUKK
Annonse
Annonse

- Slutt klagingen

Av Elin Rekdal

Publisert 16. august 2013 kl. 09:34

- Vi må bli bedre til å fortelle om de som lykkes innen humaniora, mener ung stjerneforsker.

--slutt-klagingen


Førsteamanuensis Terje Lohndal mener samfunnet opplever større behov for å rettferdiggjøre humaniora. Foto: Lohndal

Fakta
<

– Krisen i humaniora er overdrevet, sa førsteamanuensis ved NTNU, Terje Lohndal under innlegget «Humaniora – nyttig for hva?» på konferansen Forskning: samfunnsutvikling og næringsrettet forskning. Konferansen ble arrangert av Forskningsalliansen, en sammenslutning av ulike parter i forskningssektoren.

– Vi må snakke oss gode

Interessen for humaniora er ikke på vei til et historisk bunnivå. Det er heller slik at studenttallet på humanistiske fag hadde en topp på 1970-tallet, mens vi nå er på nivå med slik det var før, mente han. Lohndal viste til statistikk fra en artikkel i The Chronicle of Higher Education med oversikt over antall humaniorastudenter tilbake til 1940-tallet.

– Det er neppe en krise i antall studenter, men samfunnet opplever et større behov for rettferdiggjøring av humaniora. Da må vi bli bedre til å fortelle hvem som har lykkes innen humanistisk forskning, vi må snakke oss selv gode, sa Lohndal, som selv er en av suksesshistoriene.

Ikke bare støttefag

Han trådde inn i norsk offentlighet i 2010 da han fortalte om hvordan han måtte ut av Blindern og landet for å finne et fagmiljø som tok ham på alvor. 2012 tok han doktorgraden i lingvistikk ved University of Maryland og ble raskt ansatt av NTNU. Nå ønsker han mer oppmerksomhet rundt hvor mye bra humanistisk forskning som foregår i Norge.

– Hvem vet vel at Norge er verdensledende på språkforskning? Studentene må gjøres bevisste på nytteverdien av fagene og det må komme flere programmer som SAMKUL hvor humanister er med på egne premisser, ikke som støttefag, og får vist hvordan humaniora kan bidra til å løse sentrale samfunnsutfordringer, påpekte han.