– Vi leverer, men er ikke fornøyd
LUKK
Annonse
Annonse

- Vi leverer, men er ikke fornøyd

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 17. november 2014 kl. 12:27

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen svarer på kritikken fra Forskerforbundet.

Fakta
<

– Tallene viser at vi leverer på forskning og utvikling i de to budsjettene vi har kommet med til nå, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Forskerforum.

En gjennomgang av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015, gjennomført av Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu), viser at forskningsbudsjettet får større del av statsbudsjettet enn på mange år. Men økningen er i stor del knyttet til økt kontingent for å delta i EUs forskningsprogrammer. At regjeringen samtidig ber universitetene og høyskolene om å spare 0,5 prosent i avbyråkratiseringstiltak, og kutter finansieringen av utenlandsstudenter, vil gjøre det vanskeligere å hente pengene tilbake, mener Forskerforbundet.

– Vi er godt i gang

– FoU-bevilgningenes andel av statsbudsjettet er den nest høyeste siden 2000. Jeg syns det er bra at Nifus gjennomgang bekrefter at vi er godt i gang, men vi er ikke fornøyd med dette. Vi har enda høyere ambisjoner både når det gjelder bevilgninger og resultater. Kanskje enda viktigere er det at vi har fremmet konkrete forpliktelser og opptrappinger i årene fremover gjennom langtidsplanen, sier Isaksen.

Create Infographics

Han avviser Forskerforbundets kritikk, og viser til at institusjonene uansett vil få en realvekst med budsjettforslaget for 2015, selv om den ikke er like høy som veksten i forskningsbudsjettet.

– Jeg er uenig i det. Realveksten til universitetene og høyskolene er på 2,2 prosent. Det er en realvekst som står seg veldig godt i et tiårsperspektiv. Jeg kunne kjøpt argumentet hvis det var sånn at vi ikke samtidig hadde en massiv satsing på å hente penger tilbake fra EU. Det har vi både overfor instituttsektoren og universitetene og høyskolene. Og så er det verdt å nevne at det ligger inne en god økning til Fripro (Forskningsrådets program for frie forskningsprosjekter, red. anm.) i dette budsjettet, og en god økning på stipendiater.

Tror på flertall i Stortinget

– Petter Aaslestad er samtidig bekymret for at humaniora og samfunnsvitenskap ikke har gode nok muligheter til å hente midler fra EUs forskningsprogrammer. Hva vil du gjøre med det?

– I det 7. rammeprogrammet var det et humanioraprogram. Da kom det ingen norske søknader. Nå er det ikke et eget program, men det er fortsatt store muligheter for humaniora og samfunnsvitenskap å delta i samarbeid for å hente ut EU-midler. Men hvis jeg får innspill om at dette oppfattes som vanskelig, må vi vurdere om vi skal gjøre noe med det.

Om budsjettforslaget for 2015 blir virkelighet avgjøres i disse dager. Regjeringspartiene sitter nå i forhandling med samarbeidspartiene Venstre og Kristelig folkeparti, som stiller mange krav til endringer. Isaksen har likevel stor tro på at forskningsbudsjettet ikke berøres i negativ grad.

– Jeg mener at en av de store fordelene for høyere utdanning og forskning er at vi har et flertall på Stortinget som er veldig opptatt av det. Regjeringen er opptatt av det og Krf og Venstre er opptatt av det. Særlig Venstre har markert seg veldig sterkt på dette området.