Advarer mot elitesatsing
LUKK

Advarer mot elitesatsing

Av Forskerforum

Publisert 15. august 2014 kl. 09:58

Alle universitetene vil bli best i verden. - Det kan gå på bekostning av de andre, advarer professor.

Fakta
<

– Vi er for få innbyggere i Norge til å ha mange eliteuniversiteter som ligger høyt på internasjonale rangeringer. Og da er spørsmålet om man skal ha en nasjonal satsing på ett universitet som går på bekostning av de andre.

Det sier professor Torberg Flach ved NTNU til Ukeavisen Ledelse.

– Eliteuniversiteter gir ikke vekst

Han er skeptisk til universitetenes økte elitesatsing – ønsket om å bli verdensledende. Sist ute er en rapport ved Universitetet i Oslo denne uken, som anbefaler universitetet å satse på å heve de forskningsmiljøene der institusjonen har fortrinn. Spørsmålet Falch stiller er om det gagner landets økonomi og fremgang. Han viser til Tyskland som han mener går i en annen retning.

– Tyskland har valgt en modell med mange små universiteter. Ingen av disse er spesielt høyt rangert på internasjonale kåringer, men det er likevel solid økonomisk utvikling i Tyskland, sier han.

– Det er ikke mulig å se en sammenheng mellom dyrking av eliteuniversiteter og økonomisk vekst, legger han til.

Samtidig pågår nå det en prosess ved alle landets høyere læresteder for å finne muligheter til samarbeid og sammenslåing, på bestilling fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Regjeringen har gitt uttrykk for at forskningsmiljøene skal spisses og styrkes. Det kan nettopp gå på bekostning av den relativt flate institusjonsstrukturen i Norge.

Frykter forskjeller

Ved Universitetet i Stavanger, frykter rektor Barit Boyesen at de forskjellene som allerede er i finansieringen av institusjonene skal forsterkes. Som et nytt universitet har UiS ikke fått samme finansiering som de fire «gamle» universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Boyesen mener en eventuell omlegging av finansieringen for å fremme visse fagområder må komme alle lærestedene til gode.  

– Selv om vi er et nytt universitet har også vi sterke fagområder som vi også ønsker å gjøre verdensledende. Min bekymring er at UiO og de andre gamle universitetene kan bygge opp internasjonalt sterke fagmiljøer med et helt annet ressursgrunnlag enn de mindre, som oss, sier hun til Ukeavisen Ledelse.