Ansatte ville utsette fusjonsvedtak
LUKK
Annonse
Annonse

Ansatte ville utsette fusjonsvedtak

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 1. oktober 2015 kl. 11:23

Men styrene banket igjennom fusjon mellom Høgskolen i Nord-Trøndelag og Universitetet i Nordland.

ansatte-ville-utsette-fusjonsvedtak


Roar Tromsdal er blant styremedlemmene som har ønsket mer forhandling før fusjonsvedtaket.

ansatte-ville-utsette-fusjonsvedtak


Bjørn Olsen blir rektor for den nye institusjonen.

Fakta
<

– Vi har vært positive til fusjon, men vi hadde ønsket mer forhandling, sier Roar Tromsdal, førstelektor ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT). Han var ett av tre styremedlemmer som onsdag 30. september stemte mot å fusjonere med Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna.

Styremedlemmene som var mot fusjon mente trafikklærerutdanningen, helsefag og lærerutdanningen ved HiNT ikke var sikret godt nok i fusjonsplattformen som var oppe til vedtak. Fusjonsplattformen sier lite om konkret organisering av det fusjonerte universitetet, og det blir opp til den nye ledelsen å vedta hvordan fakultetsstrukturen blir seende ut. Det nærmeste HiNT kommer en garanti, er en setning som lover en utredning med sikte på «å etablere et eget fakultet for lærerutdanningene i det nye universitetet, og som ledes fra Nord-Trøndelag».

Profesjonsuniversitet for to fylker

– Vi syns det var for vagt formulert i fusjonsplattformen, sier Tromsdal. – For eksempel sto det ingenting om helsefags fakultetsplassering i fusjonsplattformen, og lærerutdanningen var ikke gitt noen garanti for at den vil bli lagt til Nord-Trøndelag. Vi mente at vi ville stå sterkere hvis det ble tydeliggjort at disse utdanningene ble lagt til Nord-Trøndelag. Men vi fikk inn en protokolltilførsel på de punktene. Det vil følge saken til regjeringen, uten at jeg tror de gjør så mye med det, men når fusjonen settes ut i live vil den ligge der som et signal fra oss.

Styreleder ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, Bjørg Tørresdal, understreker at det tross motstand var et stort flertall som vedtok å anbefale fusjonen. Hun sier at arbeidet med fakultets- og organisasjonsplaner begynner nå.

– Det viktigste i fusjonsplattformen er hva universitetet skal være. Det skal være et profesjonsuniversitet som styrker profesjonsutdanningene som begge fylkene har i dag. Det skal være en styrking av sykepleier-, lærer- barnehagelærerutdanningene. Vi vil oppnå faglige synergier ved å slå oss sammen, og vi øker kompetansen ved å tilfredsstille skjerpede krav fra myndighetene. Det nye universitetet vil være mye bedre rustet til å gå inn i fremtiden for våre profesjonsutdanninger.

Ingen vanlig situasjon

Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna er fra før vedtatt fusjonert, og styres av et fellesstyre. Fellesstyret har også godtatt fusjonsplattformen, og har på samme styremøte ansatt Bjørn Olsen som rektor for den nye institusjonen fra 1. januar 2016. Han kommer fra stillingen som dekan ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Nordland.

Stillingen som rektor ble utlyst under forutsetning at det kunne komme endringer i institusjonsstruktur. Olsen kunne ved søknadstidspunktet både se for seg å bli rektor bare for Universitetet i Nordland og Høgskolen i Nesna, og for en institusjon som også inkluderte Høgskolen i Nord-Trøndelag.

– Både styreleder for Nesna og HiNT har vært med i innstillingsutvalget med tanke på at dersom det ble positive fusjonsvedtak, skulle tilsettingen gjelde for hele den fusjonerte institusjonen. Ny rektor er tilsatt ved det fusjonerte universitetet gitt en kongelig resolusjon, sier leder av fellesstyret Vigdis Moe Skarstein.

– Er det ikke litt uvanlig ikke å få vite hvilken arbeidsplass man får når man søker på en stilling, med tanke på at fusjonen ikke var vedtatt da han søkte stillingen?

– Dette er ingen vanlig situasjon. Hele Universitets- og høyskolenorge er i en omstillingsprosess. Det er kjent, og det er kjent for søkerne. Vi har likevel fått gode søker og ganske mange søkere. Det er sånn det har vært.

Ser fremover

Når institusjonene nå har vedtatt fusjonsplattformen, innebærer det at institusjonene vil sende en anbefaling til regjeringen, som etter alle solemerker vil vedta sammenslåingen. De som tidligere har ytret motstand gir nå uttrykk for at de vil gjøre det beste ut av situasjonen. Forskerforbundet og Utdanningsforbundet har stilt seg bak ønsket om mer forhandlinger om fusjonsplattformen, men fungerende hovedtillitsvalgt Bente Fostad sier Forskerforbundet vil forholde seg lojalt til den anbefalingen som er gitt av styret.

– [Forskerforbundet ved HiNT vil] støtte opp om intensjonene i fusjonsplattformen. Vi er glad for protokolltilførselen som følger saken til departementet. Nå skal vi sammen utvikle et nytt universitet som regionalt, nasjonalt og internasjonalt gjør en best mulig jobb for å ivareta samfunnsoppdraget vårt, sier Fostad.

Også styremedlem Tromsdal mener det er på tide å se fremover.

– Ja, nå er jo vedtaket gjort, så nå gjør vi det beste vi kan for å få til dette.