De europeiske forskningsrådene samles
LUKK

De europeiske forskningsrådene samles

Av Forskerforum

Publisert 28. oktober 2011 kl. 09:33

Forskningsrådene skal få mer makt med den nye organisasjonen for europeisk forskningssamarbeid Science Europe.

Fakta
<

 

– Science Europe skal gi forskningen en mer kraftfull stemme i Europa, sier administrerende direktør i Norges forskningsråd Arvid Hallén.

Hallén har deltatt i planleggingen på Science Europes konstituerende generalforsamling i Berlin, melder Forskningsrådet på sine nettsider. Organisasjonen består av forskningsrådene i Europa og har som formål å sikre rådene en tydeligere og sterkere stemme i den forskningspolitiske utviklingen framover.

Mer sentral politisk aktør
– Science Europe skal påvirke den strategiske utviklingen av forskningen i Europa. Samarbeid om innspill til den politiske utviklingen av European Research Area (ERA) blir særlig viktig, sier Hallén.

EUs mål med ERA er å koordinere nasjonale satsinger og integrere forskningen i Europa til ett felles europeisk forskningsområde. De nasjonale forskningsrådene er som finansieringskilder hovedaktører i dette arbeidet, og ERA lar seg ikke realisere uten deres medvirkning. Dette betyr at forskningsrådene i fellesskap også kan spille en sentral forskningspolitisk rolle. De skal både stake ut kursen for et utvidet samarbeid og sette samarbeidet ut i livet, skriver Forskningsrådet.

– Det dreier seg om å forme et nytt organisert forskningslandskap i Europa, sier Hallén.

Oppretter felles komiteer
Science Europe er en oppfølger av den mer uformelle organiseringen av lederne av forskningsrådene i Europa, EUROHORC. Science Europe skal også videreføre det forskningsstrategiske arbeidet som ESF (European Science Foundation) har hatt ansvar for til nå.

ESF, som holder til i Strasbourg, har blant annet rettet oppmerksomhet mot den fremtidige utviklingen innenfor ulike fagområder. Det har også etablert fora for å drøfte sentrale spørsmål som redelighet i forskning, peer review-prosesser og andre temaer av felles interesse.

I tillegg til å være et felles talerør for forskningen skal Science Europe fremme samarbeidet mellom de europeiske forskningsrådene, blant annet i form av egne faglige komiteer og utvalg.

Science Europe skal holde til i Brussel og er opprettet som en stiftelse under belgisk lov.