Dette kan bli Norges største universitetsbygg
LUKK

Dette kan bli Norges største universitetsbygg

Av Forskerforum

Publisert 24. september 2014 kl. 12:33

Det nye livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo blir rekordstort.

Fakta
<

Arkitektkonkurransen for nytt livsvitenskapsbygg ved Universitetet i Oslo (UiO) er avgjort. Vinnerne er gruppen bak løsningsforslaget Vev, skriver Statsbygg i en pressemelding.

– Juryen har kåret Vev som vinner av plan- og designkonkurransen for nytt livsvitenskapsbygg. Det har vært et krevende arbeid, der alle bidro meget konstruktivt. Alle ni i juryen var enige om at Vev var den totalt sett beste løsningen for et nytt Livsvitenskapsbygg, sier juryens leder og avdelingsdirektør i Statsbygg, Ulrika Bergström.

Størst i Norge

Statsbygg har fått i oppdrag av Kunnskapsdepartementet å starte arbeidet med et skisseprosjekt for nytt forsknings- og undervisningsbygg for livsvitenskap, kjemi og farmasi ved UiO. Bygget er planlagt å være 66 000 kvadratmeter stort, og blir i så fall det største enkeltstående universitetsbygget i Norge. Bygget med en budsjettramme på 4,3 milliarder kroner skal ligge i Gaustadbekkdalen, mellom Blindern og Rikshospitalet.

Ifølge Statsbyggs jury viser vinnerutkastet en svært god løsning for en komplisert tomt. «Juryen konkluderer med at Vev skiller seg ut på grunn av den dyktige helhetlige utformingen av bygningsmassen, både arkitektonisk og med en bygningsstruktur tilrettelagt for fleksibel organisering av forskning og studier. Bygningens forhold til terreng og grøntområder var avgjort konkurransens beste,» skriver Statsbygg.

Tre videre

Juryen har vurdert syv forslag til løsninger i konkurransen. Juryen konkluderte med at blant de syv løsningsforslagene var det tre som utmerket seg. I tillegg til Vev ble også forslagsstillerne bak Allmenningen og forskningsrommet, og Serpens Vitalis invitert til forhandlinger hvor de ga tilbud på prosjekteringsoppdraget. Også her kom Vev best ut. Kriteriene som ble vurdert var kvalitet på løsningsforslaget (60 %), oppdragsforståelse og tilbudt personells kompetanse (20 %) og honorar (20 %).

Gruppen bak vinnerforslaget består av Ratio arkitekter AS (PGL / ARK), Erichsen & Horgen AS (RIEn / RIM, RIV), MOE A/S (RIB), Ingeniør Per Rasmussen AS (RIE), og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue AS (LARK).