Flere midlertidig ansatte ved NMBU
LUKK

Flere midlertidig ansatte ved NMBU

Av Forskerforum

Publisert 21. januar 2016 kl. 08:58

- Vi tar ikke lett på midlertidige ansettelser, sier rektor Mari Sundli Tveit ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

flere-midlertidig-ansatte-ved-nmbu


– Andelen midlertidig ansatte ved NMBU kan reduseres betydelig, sier Lena Marie Kjøbli.

Fakta
<

– Vi trenger en gjennomgang av tallene slik at vi finner ut mer om hvorfor det har blitt slik. NMBU hadde i både 2012 og 2013 et stort fokus på å redusere bruken av midlertidig ansatte og det ga resultater. Nå peker pilen feil vei og det håper vi ledelsen ved NMBU vil jobbe aktivt med i tiden fremover.

Det sier Lena Marie Kjøbli til Ås avis. Hun er lokalagsleder i Forskerforbundet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Økning

Tallene ble først publisert i Forskerforum. Se hele oversikten her: Økt bruk av midlertidige ansettelser.

Snittet for midlertidig ansatte forskere ved universitetene er på 21,3. Ved NMBU har andelen steget fra 18 prosent i 2013 til 21,6 prosent i 2015. Tallene er rapportert inn av institusjonene selv til Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste og sammenstilt av Forskerforbundet.

– Som fagforening ønsker vi at så mange som mulig blir faste ansatte. Det vil naturligvis alltid være behov for en begrenset bruk av midlertidige kontrakter i akademia, men vi mener at andelen ved NMBU kan reduseres betydelig, sier Kjøbli.

Les også: Er det rimeleg at ein femtedel vitskapleg tilsette ikke har fast jobb?

NMBU vil ikke være et attraktivt om vi ikke kan tilby faste stillinger.

Fusjon får skylda

Rektor Mari Sundli Tveit forklarer økningen med fusjonsprosessen universitetet har vært igjennom. Utvidelsen av universitetet og fusjonen med Veterinærhøgskolen har gjort det nødvendig å opprette en del midlertidige stillinger for å få prosessene i havn, sier hun.

– Med byggeprosjektene og sammenslåingen har det oppstått et behov for å løse midlertidige utfordringer. Når det er sagt betyr det ikke at vi tar lett på midlertidige ansettelser. Hele bransjen har fokus på å få flere faste stillinger og det er også viktig for oss, sier hun til Ås avis.

Vil diskutere tiltak

Tveit mener det det er prinsipielt viktig at så mange som mulig av de ansatte har faste og trygge kontrakter.

– Spesielt er dette viktig for vitenskapelige stillinger. NMBU vil ikke være et attraktivt universitet å søke seg til for talenter om vi ikke kan tilby faste stillinger, sier hun.

Forskerforbundet vil nå gå i dialog med universitetsledelsen for å oppklare hva økningen skyldes.

– Når vi vet hva økningen skyldes, vil vi diskutere mulige tiltak med ledelsen, sier Kjøbli til avisen.