Foreslår «universitetsforetak»
LUKK
Annonse
Annonse

Foreslår «universitetsforetak»

Av Forskerforum

Publisert 14. august 2014 kl. 10:08

Universitetet i Bergen går sammen med høyskoler om å foreslå en foretaksmodell for institusjonene på Vestlandet.

Fakta
<

På bestilling fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen jobber samtlige universiteter og høyskoler med mulige planer for samarbeid og sammenslåing. Ifølge universitetsavisen i Bergen, På Høyden, vil institusjonene som er knyttet til Universitets- og høgskolenettverket på Vestlandet (UH-nett Vest) foreslå en foretaksmodell inspirert av helseforetakene. Institusjonene i nettverket er Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Bergen, Høgskulen i Sogn og Fjordane, Høgskulen i Volda og Høgskolen Stord/Haugesund.

– Jeg forstår det slik at alle medlemmene i UH-nett Vest ser for seg denne modellen, sier rektor ved Høgskolen i Volda, Per Halse, til avisen.

Skeptiske til fusjoner

Han sier at partnerne i UH-nett Vest har vært skeptiske til fusjoner. De mener så langt at det er lite å hente på kvalitet og kostnadseffektivitet ved sammenslåinger. En foretaksmodell vil i så fall representere en mellomløsning, med et overordnet organ, uten at institusjonene behøver å gå inn i en direkte fusjon.

– Om vår modell er god nok for KD, eller om departementet bare forventer rene fusjonsplaner, vet vi ennå ikke, sier Halse.

Fortsatt i tenkeboksen

Ved Universitetet i Bergen sier universitetsdirektør Kjell Bernstrøm at foretaksmodellen ikke er eneste forslaget.

– Foretaksmodellen er ett av mange alternativer. Vi er fortsatt i tenkeboksen, sier han.

28. august skal universitetsstyret vedta et notat som skal presenteres for statsråden 25. september.  

I september skal statsråden møte alle institusjonene i landet for å få presentert de bestilte samarbeids- og fusjonsplanene.