Forskere protesterer mot Kreml
LUKK
Annonse
Annonse

Forskere protesterer mot Kreml

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 16. juni 2015 kl. 10:54

Forskningsstiftelse stemplet som «utenlandsk agent».

forskere-protesterer-mot-kreml


– Jeg har aldri lagt skjul på at jeg har pengene mine i utlandet, sier Dmitry Zimin til Interfax.

Fakta
<

Det skal ha vært et sjeldent syn i Moskva, rapporterer flere medier fra Russland: 1500-3500 demonstranter som tok til gatene for å forsvare forskningens vilkår. Lørdag 6. juni kunne tilskuere på Pushkin-plassen i Moskva se plakater med budskap som «autoritetene kveler vitenskapen» og «nobelprisvinnere er utenlandske agenter», melder AFP.

Stanser utbetalinger

Bakgrunnen for demonstrasjonen er at den 82-årgamle velgjøreren Dmitry Zimins stiftelse har blitt satt på listen over utenlandske agenter. Det  følger av en lov fra 2012 for å kontrollere utenlandsk påvirkning på Russlands interne anliggender. Konsekvensen har vært at Zimin, grunnlegger og tidligere president i teleselskapet VimpelCom, har stanset utbetalingen av flere millioner dollar til russiske forskningsprosjekter, rapporterer Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Årsaken til at stiftelsen oppfyller lovens krav om utenlandske agenter skal være at pengene overføres fra Zimins utenlandske bankkonti. Zimin selv avviser at det skal gjøre ham til en «utenlandsk agent».

– Jeg vil selvsagt ikke bruke mine egne penger for en eller annen ukjent, fremmed stat. Jeg har pengene mine i utlandet. Jeg har aldri lagt skjul på det. Men Russland har også noen av sine penger i utlandet, sier han ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Vitenskapens sakte død

Ifølge RFE/RL har hendelsen opprørt det russiske forskningsmiljøet, som fra før har opplevd synkende budsjetter og hjerneflukt. Dmitry Zimins stiftelse Dinastia har årlig bidratt med 8,6 millioner dollar til forskningsstipender, publisering og tiltak for å beholde forskere i Russland. I 2015 skulle budsjettet ha vært satt til 9,3 millioner dollar, eller rundt 72 millioner kroner, skriver University World News.

­– Hovedgrepet Dinastia gjorde for forskningen var å tilby stipender for unge forskere, sier leder av Institutt for atomforskning ved Det russiske vitenskapsakademi, Boris Shtern til RFE/RL.

– Personlig kjenner jeg to personer som kom tilbake til Russland fra Vesten, utelukkende på grunn av dette programmet, sier han.

Da Shtern senere deltok under demonstrasjonen i Moskva uttalte han at vitenskapen går mot en sakte død.

– Ignoransens massive fremrykking støttes av media og autoritetene, sa han til demonstrantene, ifølge AFP.

Absurd

Ifølge Interfax plasserte Justisdepartementet stiftelsen Dinastia i «registeret for ikke-kommersielle utenlandske agent-organisasjoner» i slutten av mai. Dette skjedde til tross for protester fra akademikere og Det russiske vitenskapsakademiet.

I et åpent brev til departementet minner de på at Zimin nylig ble tildelt en pris av Utdannings- og forskningsdepartementet for sin innsats for russisk forskning. «Tre måneder senere gjøres forsøk på å plassere Dinastia i registeret over såkalte ‘utenlandske agenter’. Det er en absurd idé,» skriver forskerne.

Stiftelsen jobber nå med å finne ut av hvilke konsekvenser agent-stempelet vil få. Stiftelsen skriver i en uttalelse på sin egen nettside at beslutningen om Dinastias skjebne vil bli tatt av styret på et senere tidspunkt. Styret vil møtes igjen når det har mottatt «mer informasjon av juridisk og finansiell karakter».