Frikjent for forskningsjuks
LUKK

Frikjent for forskningsjuks

Av Forskerforum

Publisert 20. februar 2015 kl. 10:33

Professor Bente Klarlund Pedersen frikjent i retten. Vitenskapelig uredelighetsutvalg må betale 400 000 i omkostninger.

Fakta
<

Den alvorlige forskningsjuks-saken som har versert i dansk offentlighet i en årrekke, ser ut til å få et punktum med dommen i Østre Landsrett denne uken. Retten konkluderer med at avgjørelsen om at medisinprofessor Bente Klarlund Pedersen har opptrådt uredelig, skal oppheves.

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg er utrolig glad og utrolig lettet, sier Bente Klarlund Pedersen til danske Universitetsavisen.

Tilbakeviser grov uaktsomhet

Saken har sitt utspring i en av Danmarks mest omfattende forskningsjukssaker – der Milena Penkowa ble anklaget og dømt for forskningsjuks. Bente Klarlund Pedersen har hatt Penkowa som medforfatter og oversett at Penkowa gjenbrukte og manipulerte bilder av muskelceller. I tillegg ble Pedersen anklaget for å ha utelatt avgjørende informasjon om tidligere publisert materiale om biopsier. Dette ble ansett så kritisk at hun Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU) konkluderte med at hun hadde begått vitenskapelig uredelighet.

Etter klager fra Pedersen har UVVU har gått nye runder med Pedersens arbeid, men likevel konkludert at hun gjorde seg skyldig i grov uaktsomhet fordi hun utelot informasjon. Retten kommer til motsatt konklusjon, og legger til grunn at de manglende opplysningene har diskutabel relevans for artiklene, skriver Universitetsavisen.

Retten tilbakeviser også UVVUs vurdering av saken om Milena Penkowas billedmanipulasjon.

Usikkert om erstatning

«Landsretten finner at det er en avgjørende forskjell på bevisst å utføre billedmanipulasjon og i løpet av et tilsynelatende upåfallende samarbeid ikke å oppdage og reagere på billedmanipulasjonen,» skriver dommerne i en pressemelding.

UVVU dømmes til å betale delvise saksomkostninger på 400 000 kroner. Pedersen vil ikke ta stilling til et eventuelt erstatningssøksmål på nåværende tidspunkt.

– Nå vil jeg konsentrere meg om min forskning, sier hun.

Vil trekke sanksjoner

Pedersen har siden den i fjor vært under særlig oppsyn fra arbeidsgiverne på Københavns universitet og Rigshospitalet hvor hun er henholdsvis professor og overlege.

– Vi er nødt til å nærlese dommen, men som jeg forstår meldingene er det snakk om en frifinnelse. Under forutsetning at det stemmer og at dommen er endelig og ikke blir anket, vil vi trekke tilbake sanksjonene som Bente Klarlund Pedersen har vært underlagt, sier medisinsk direktør Jannik Hilsted.

UVVU har så langt ikke vurdert om dommen skal ankes til Høyesterett. Imidlertid skal UVVU granskes. På grunn av den omfattende debatt om UVVU og forskningsjuks har regjeringen besluttet å nedsette et ekspertutvalg som skal vurdere rammene for UVVU.