Frykter enda flere midlertidig ansatte forskere
LUKK

Frykter enda flere midlertidig ansatte forskere

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 5. desember 2014 kl. 15:19

Regjeringen åpner for friere bruk av midlertidige stillinger. Det kan slå uheldig ut for forskningssektoren, advarer forskere.

frykter-enda-flere-midlertidig-ansatte-forskere


– Det vil være uheldig hvis det blir for mange midlertidige ansatte som må konkurrere om faste stillinger, mener forsker ved Institutt for samfunnsforskning Johannes Bergh.

frykter-enda-flere-midlertidig-ansatte-forskere


– Lovforslaget vil føre til at færre får fast jobb. Det skaper utrygghet for både ansatte og fagmiljøene, sier Petter Aaslestad.

Fakta
<

– Jeg tror vi gjennomfører forskningsprosjektene våre på en spesielt god måte når folk ikke er bekymret for stillingen sin og er likestilt på instituttet.

Det sier forsker ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) Johannes Bergh. Han reagerer på regjeringens forslag om å utvide arbeidsgiveres mulighet til å ansette i midlertidige stillinger. Det kommer frem av et lovforslag som regjeringen oversendte Stortinget fredag. Forslaget innebærer endringer i Arbeidsmiljøloven, som blant annet regulerer ansettelsesforhold i instituttsektoren.

Ifølge forslaget skal det åpnes for en generell bruk av midlertidige stillinger i opptil 12 måneder, i motsetning til i dag hvor bruk av midlertidige kontrakter må begrunnes særskilt.

– Kan svekke forskningen

Forskningssektoren er fra før rammet av uvanlig høy bruk av midlertidige stillinger. Årsaken er at Tjenestemannsloven, som regulerer ansettelser i universitets- og høyskolesektoren, gir arbeidsgiver mulighet til ikke å ansette fast i inntil fire år. Unntaket i forskningssektoren er nettopp forskningsinstituttene, fordi Arbeidsmiljøloven regulerer midlertidige stillinger mye strengere. Mens rundt 20 prosent av vitenskapelig ansatte i universitets- og høyskolesektoren er midlertidig ansatt, gjelder det for bare rundt 5 prosent av de ansatte i instituttsektoren.

Det kan det bli en endring på med dette loverforslaget, frykter Forskerforbundet.

– Færre vil få fast jobb, også ved forskningsinstituttene. Det skaper utrygghet for den enkelte, for fagmiljøene og kan svekke forskningens uavhengighet, sier leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad.

Ved Institutt for samfunnsforskning forteller Johannes Bergh at fast stilling i dag er normen.

– Vi har knapt noen midlertidige stillinger. Vi har noen stipendiater og noen vit.ass.-stillinger som er midlertidige, men ingen midlertidige forskerstillinger. Hvis det blir for mange midlertidige ansatte som må konkurrere om få faste stillinger, vil det være uheldig, sier Bergh. Han mener instituttets inntekter også er avhengig av et trygt og stabilt fagmiljø.

– Vi henter inn forskningsmidler fordi vi har en solid kompetanse. Den kompetansen er ikke noe som man kan hente inn midlertidig. Man bygger ikke opp et forskningsmiljø ved å hente inn en og en person. Det er bygget opp over lang tid.

Utfordrer den uavhengige forskningen

Instituttsektoren står for rundt 20 prosent av forsknings- og utviklingsarbeidet (FoU) i Norge. Størstedelen av forskningsarbeidet er oppdragsforskning som finansieres av eksterne oppdragsgivere. Det gjør forskningsmiljøene sårbare, frykter Petter Aaslestad. Han mener en utvidet adgang til å bruke midlertidige stillinger i ytterste konsekvens kan gå ut over den akademiske friheten i sektoren.

– I verste fall kan mange av forskerne i instituttsektoren bli gående uten fast jobb, og føle seg presset til å gjøre funn i tråd med oppdragsgivers ønsker i frykt for ikke å få forlengelse. Det skaper et press mot den kritiske og uavhengig forskningen, og svekker i verste fall samfunnets tillit til forskningen, sier Aaslestad.

Han får støtte av Johannes Berg ved ISF.

– I ytterste konsekvens kan man tenke seg at man som midlertidig ansatt blir mer avhengig av oppdragsgiver enn som fast ansatt. Den avhengigheten kan være en trussel mot den frie forskningen, selv om det kanskje er satt litt på spissen, sier Bergh.

– Kan miste forskere

Ved klimaforskningsinstituttet CICERO sier seniorforsker og leder i Forskerforbundets lokallag Ole Amund Søvde at han ikke er så bekymret for den akademiske friheten som for kvaliteten på forskningen

– Nei, jeg er ikke så redd for det. Hvis de opplever et slikt press, tror jeg forskerne heller tar seg en annen jobb. Men jeg tror det er veldig negativt for forskningssektoren generelt. Skal du klare å få tak i de beste forskerne i Norge, må du kunne tilby faste stillinger. Hvis man skal bruke mye midlertidige stillinger, kan jobben fort bli uinteressant for mange, sier Bergh.

Hvis lovforslaget går igjennom i Stortinget, håper han i det minste på at ledelsen ikke benytter muligheten til å bruke midlertidige kontrakter i for stor grad.

– En typisk ledelse vil kanskje ønske midlertidige stillinger fordi det gjør det lettere å planlegge, men det er i så fall dårlig ledelse. Ledelsen må ha oversikt og evne til å planlegge prosjekter lenger enn 12 måneder, sier han.

Regjeringen vil gi flere en mulighet

Regjeringen motiverer på sin side forslaget med at det skal gi lettere adgang til arbeidslivet for flere. Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sier i en uttalelse fredag at forslaget også er ment å redusere muligheten for misbruk av lovverket.

– Vi mener dette er gode grep for å gi flere mennesker en fot innenfor i arbeidslivet. Det vil kunne gi mange en arena å vise seg frem på og styrke utsatte gruppers muligheter til å komme i arbeid. Vi har lyttet til innspill i høringsrunden og rammer derfor inn adgangen til midlertidig ansettelse slik at muligheten for misbruk reduseres, sier statsråden.

Hvordan lovverket eventuelt blir tatt ibruk er for tidlig å si, mener forsker og lokallagsleder i Forskerforbundet ved Forsvarets forskningsinstitutt Bjørn Jervell Hansen. 

– Det blir spennende å se hva som skjer om arbeidsgiver får det verktøyet, sier Hansen og legger til:

– Vi vil være bekymret for et lovverk som åpner for større bruk av midlertidighet. Men jeg er usikker på hvordan det vil slå ut for vår arbeidshverdag. Det kan vel uansett bare trekke én vei: At det blir mer midlertidighet. I så fall er jeg mest bekymret over at det kan føre til utrygghet, og at det skal gå ut over kvaliteten på arbeidet som blir levert.