Frykter sammenslåing med UiB
LUKK

Frykter sammenslåing med UiB

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 26. august 2014 kl. 10:52

Posisjonen til Norges Handelshøyskole kan svekkes, advarer fusjonskritikere.

frykter-sammensl-ing-med-uib


Konkurransedirektør Christine Be. Meyer mener man heller bør vurdere mindre institusjoner enn NHH og UiB i de varslede sammenslåingene i universitets- og høyskolesektoren..

Fakta
<

Debatten om sammenslåinger i universitets- og høyskolesektoren går varm flere steder i landet etter signaler fra regjeringen om at flere fusjoner vil være nært forestående.

En av debattene handler om hvorvidt flere institusjoner i Bergen skal fusjonere, deriblant Norges Handelshøyskole (NHH) og Universitetet i Bergen (UiB). Mens UiB-rektor Dag Rune Olsen stiller seg positiv til en eventuell fusjon, er NHH-rektor Frøystein Gjesdal negativ, ifølge Bergens Tidende.

To sterke utdanningsinstitusjoner

Avisen har snakket med en rekke sentrale personer knyttet til miljøet rundt NHH, som frykter en sammenslåing med Universitetet i Bergen.

– Jeg mener regjeringens ønske om å bygge sterkere institusjoner er god, men det er ingen god idé å slå sammen NHH og UiB, sier Idar Kreutzer som har bakgrunn fra studentpolitikken ved NHH, og i dag sitter i høyskolens rådgivende organ. Han har også ledet næringslivskomiteen ved 75-årsjubileet og er styremedlem ved Universitetet i Oslo.

– Jeg tror det er å begynne i feil ende å la to av Norges sterkeste utdanningsinstitusjoner gå inn i noe som lett kan bli en krevende fusjonsprosess. Det kan virke distraherende for begge, sier han til Bergens Tidende.

– Begynn med de små

Direktør for Konkurransetilsynet Christine B. Meyer, som har permisjon fra stilling som professor ved NHH, mener fusjonsplanene ikke nødvendigvis bør gjelde for allerede sterke institusjoner.

– Vi ser en kvalitetsutfordring innenfor høyere utdanning. Jeg mener man bør legge ned eller fase ut tilbud som ikke er gode nok. Det gjelder trolig mange mindre institusjoner. Da bør man starte i den enden, fremfor å bruke tid og krefter på enheter som går godt, sier Meyer.

Heller ikke studentene er begeistret for tanken om sammenslåing. Ifølge Dagens Næringsliv sier leder for høyskolens studentforening NHHS Dina Mikalsen at foreningen heller ikke ønsker fusjon.

–?NHH er den mest attraktive handelshøyskolen i Norge. En sammenslåing med UiB kan absolutt svekke den posisjonen, sier Mikalsen til DN.