Her er regjeringens nye finansieringsutvalg
LUKK
Annonse
Annonse

Her er regjeringens nye finansieringsutvalg

Av Forskerforum

Publisert 10. april 2014 kl. 10:10

Den nye ekspertgruppen som skal gjennomgå finansieringen av universiteter og høyskoler er offentliggjort.

her-er-regjeringens-nye-finansieringsutvalg


– Vi ber ekspertgruppen om faglige råd for hvordan vi kan nå regjeringens mål for universitets- og høyskolesektoren, sier Torbjørn Røe Isaksen.

her-er-regjeringens-nye-finansieringsutvalg


Ole Ringdal er direktør for International research institute of Stavanger (IRIS).

her-er-regjeringens-nye-finansieringsutvalg


Hanne Foss Hansen, professor ved Universitetet i København er en av de nordiske medlemmene av utvalget.

Fakta
<

– Ekspertgruppens viktigste oppdrag blir å se på hvordan eventuelle endringer i finansieringen kan bidra til å styrke kvaliteten på forskning og utdanning, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i forbindelse med offentliggjøringen av det nye finansieringsutvalget.

La ned røgrønt utvalg

Da Solberg-regjeringen tiltrådte ble finansieringsutvalget som var nedsatt av den rødgrønne regjeringen, oppløst. Det tidligere utvalget var ledet av professor Fanny Duckert. Det nye utvalget skal ledes av Torbjørn Hægeland, forskningsdirektør ved Statistisk sentralbyrå.

Ifølge mandatet til ekspertgruppen, skal utvalget vurdere finansieringen av sektoren som et virkemiddel for å utvikle kvaliteten i høyere utdanning og forskning. Ekspertgruppen skal «gjennomgå modellen for finansiering av universiteter og høyskoler, og fremme forslag til hvordan denne kan forbedres», står det i mandatet.

Vil ha resultatbaserte komponenter

Utvalget skal vurdere alle statlige finansieringskanaler og nasjonale konkurransearenaer. Mandatet fastslår også at forslag til finansieringsmodell for universitetene og høyskolene skal inneholde både resultatbaserte og konkurransebaserte finansieringsmekanismer.

«Regjeringen legger til grunn at modellen for finansiering av universiteter og høyskoler skal gi institusjonene strategisk handlingsrom, samtidig som institusjonene stimuleres til kontinuerlig forbedring og ansvarliggjøres for sine resultater i forhold til nasjonalt fastsatte mål,» står det i mandatet.

Må vurdere ulik finansiering

Mandatet gir gruppen også mulighet til å konkludere med en større differensiering av finansieringen enn i dag. Ifølge mandatet er finansieringsystemet for universiteter og høyskoler i hovedsak likt, med de samme insentivene og indikatorene. 

«Gruppen bes om å vurdere om det er hensiktsmessig å videreføre et felles system, eller i større grad differensiere mellom institusjoner,» skriver regjeringen i mandatet.

Ekspertgruppen består av norske og nordiske fagpersoner. Gruppens medlemmer skal ifølge Kunnskapsdepartementet være faglig uavhengige og ikke representere sektorinteresser.

Gruppens arbeid skal levere sin rapport ved årsskiftet 2014/2015. Det er ett år senere enn den opprinnelige planen fra den rødgrønne regjeringen.