I sikkerhetspolitiets søkelys
LUKK

Russland:

I sikkerhetspolitiets søkelys

Av Börge Nilsson

Publisert 9. april 2015 kl. 09:23

Russisk sikkerhetspoliti tok initiativet til å sparke homoaktivisten Oleg Kljuenkov, bekrefter instituttleder ved Narfu.

i-sikkerhetspolitiets-s-kelys


Forskerforum har i en serie artikler skrevet om oppsigelsen av homofile forskere ved universitetet Narfu. Faksimile fra nr. 1/15.

Fakta
<

«Russland er omgitt av fiender, en av dem er Amerika. Oleg Kljuenkov reiste til USA, og der begynte han å lage bråk.»

Dette skal Aleksandr Toptsjij, personal- og sikkerhetssjef ved Nordic (Arctic) Federal University (Narfu) ha svart da Tatiana Vinnitsjenko spurte om på hvilket grunnlag universitetslærere forbys å være LHBT-aktivister.

Les også: Kjønnsforskere trues

Lydopptak

Tatiana Vinnitsjenko og Oleg Kljuenkov er to av tre universitetsansatte ved Narfu som på ulikt vis er rammet av represaliser fra arbeidsgiver (se faktaboks).

Første-viserektor Leonid N. Shestakov har tidligere uttalt til Forskerforum at represaliene er en følge av at de har brutt arbeidslovgivningen. Kljuenkov og den tredje forfulgte homoaktivisten Olga Pospelova straffes for ulovlig fravær fra jobben i forbindelse med utenlandsreiser.

Men selv hevder Kljuenkov og Vinnitsjenko at det finnes lydopptak fra to samtaler med overordnede ved universitetet. Den første er altså med personal- og sikkerhetssjef Toptsjij, hvor det fremgår at årsaken til oppsigelsen av Kljuenkov er at han har reist til USA for å diskutere de homoseksuelles situasjon i Russland med amerikanske frivillige organisasjoner og kongressrepresentanter. I samtalen stilles universitetslæreren Tatiana Vinnitsjenko samtidig overfor et ultimatum: Enten slutter hun ved universitetet, eller så slutter hun som aktivist i Rakurs, der hun er leder.

Den norske regjeringen må hver gang spørre sine russiske samarbeidspartnere om brudd på menneskerettighetene.

Sjekket grensekryssinger

Den andre samtalen var angivelig mellom Oleg Kljuenkov og hans overordnede, Natalia Kukarenko. Der sier Kukarenko at årsaken til oppsigelsen var at russisk sikkerhetspoliti, FSB, interesserte seg for USA-reisen hans.

Forskerforum har ikke hatt tilgang til lydopptakene. På telefon fra Arkhangelsk bekrefter imidlertid Kukarenko overfor oss at FSB tok initiativet til personalsaken mot Kljuenkov og oppfordret universitetet om å spørre hvor han hadde befunnet seg på visse datoer.

– Vi spurte oss fore, og personale fra tollen tok kontakt og informerte oss om på hvilke tidspunkter han hadde krysset grensen.

Natalia Kukarenko har jobbet i to år ved Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet (UiT) og ble for et par måneder siden utnevt til leder for Institute of Humanities, Social and Political Science ved Narfu, der Kljuenkov arbeidet.

Glad for norsk støtte

Oleg Kljuenkov er glad for at Norge setter søkelys på situasjonen deres. Erna Solberg har tatt opp spørsmålet i Stortinget, og Anne Husebekk, rektor ved UiT, har spurt ledelsen ved Narfu om represaliene mot de tre ansatte. Husebekk fikk forsikringer om at ingen var diskriminert på grunn av seksuell legning. Det påstår heller ikke Oleg Kljuenkov. Han hevder at grunnen er LHBT-aktivisme på fritiden, i organisasjonen Rakurs.

Men dialogen er verdifull, sier han.

– Den norske regjeringen må hver gang spørre sine russiske samarbeidspartnere om brudd på menneskerettighetene.

Også utenfor arbeidsplassen har livet blitt vanskeligere for aktivistene i Rakurs.

– Antallet medlemmer er halvert. Trykket fra medier og myndigheter det siste året har skremt folk, sier Rakurs’ leder, Tatiana Vinnitsjenko.

I fjor ble organisasjonen klassifisert som «utenlandsk agent», en frivillig organisasjon som forsøker å påvirke russisk politikk med økonomisk støtte fra utlandet.

Nordisk ministerråd er en av Rakurs sponsorer, og har nå frosset all virksomhet i Russland på et minimum etter at rådets eget informasjonssekretariat i St. Petersburg også ble klassifisert som utenlandsk agent.

Av Börge Nilsson/Textra, oversatt av Inger Sverreson Holmes