Ingen penger før 2016
LUKK
Annonse
Annonse

Ingen penger før 2016

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 15. oktober 2014 kl. 10:43

Universitetet i Bergen kan skylde seg selv for at Universitetsmuseet er stengt, mener Kunnskapsdepartementet.

Fakta
<

Skuffelsen var stor ved Universitetet i Bergen da forslaget til statsbudsjettet for 2015 ble lagt frem. Universitetsmuseet som er stengt for oppussing, fikk ikke midler til det videre arbeidet. Kun den delen av renoveringen som allerede er igangsatt er sikret midler. I en e-post til Forskerforum gir statssekretær i Kunnskapsdepartementet Bjørn Haugstad uttrykk for at det ikke var naturlig for regjeringen å støtte fase to av rehabiliteringen nå. Fase to vil heller bli vurdert i kommende budsjetter.

Stengte uten startbevilgning

Dermed kan universitetet vente seg de etterlengtede midlene tidligst over 2016-budsjettet. At museet har pakket ned samlingene, og at Bergen dermed står uten et naturhistorisk museum på ubestemt tid, rokker ikke ved regjeringens beslutning. Haugstad viser til at UiB valgte å stenge De naturhistoriske samlinger før startbevilgningen var gitt.

– Universitetet besluttet selv å stenge museumssamlingene fra høsten 2013. Dette for å ha tid til konservering og flytting av museumsgjenstandene før fase to av rehabiliteringen starter. UiB vedtok stengingen selv om startbevilgning for denne delen av prosjektet, som omfatter nettopp museumssamlingene, ikke er gitt, skriver Haugstad.

– Må rigge ned og rigge opp

Haugstad lover at regjeringen vil komme tilbake til finansieringen av museets renovering.

– I løpet av det siste året er imidlertid fase 2 av prosjektet ferdig prosjektert. Det har nå en godkjent kostnadsramme. Prosjektet vil bli vurdert i kommende budsjetter, skriver han.

Rektor Dag Rune Olsen kritiserer regjeringen for dårlig prosjektstyring. I en pressemelding gir han uttrykk for at Statsbygg blir ilagt ekstra kostnader ved at byggetrinn to ikke blir finansiert allerede nå.

– Det er dårlig økonomi å etterlate dette prosjektet halvfinansiert. Dette betyr at vi må rigge ned arbeidet, og eventuelt bygge det opp igjen senere, sier Olsen.