Kan bli nulloppgjør
LUKK

Kan bli nulloppgjør

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 18. februar 2015 kl. 10:25

Store grupper kan stå uten lønnstillegg i 2015. LO vil heller satse på lavtlønnede.

Fakta
<

LO-ledelsen vurderer en forhandlingsløsning med NHO som ikke gir tillegg til et stort flertall av medlemmene. Det skriver Aftenposten etter at LO i går vedtok prinsippene for årets lønnsoppgjør. LO er først til å forhandle i årets lønnsoppgjør. 

Bedring av minstelønn

LOs representantskap vedtok et krav til lønn som skal sikre medlemmenes kjøpekraft ved:

• en kombinasjon av egne sentrale tillegg, bedring av minstelønnssatser og garantiordninger som fremmer likelønn og motvirker lavlønn
• prioritering av kvinnedominerte grupper innenfor sentralt avtalte rammer i offentlig sektor
• prioritering av likelønn i relevante bransjer i privat sektor

«Det foreløpige tallmaterialet fra TBU synes å bekrefte at kjøpekraften ble mer enn opprettholdt for LO s forhandlingsområder i 2014. Vi har ikke grunnlag ennå for å si at siktemålene for lavlønn og likelønn er like godt ivaretatt. (…) Tiltak for lavlønte og likelønnsutvikling er det som i videreføringen av hovedoppgjørets føringer bør gis prioritet,» skriver LO i sitt vedtak.

– Lavlønnstillegg rammer bedrifter

LO mener at opprettholdt kjøpekraft kan oppnås uten tillegg i 2015. Årsaken er at arbeidstakerne i LO har med seg et overheng på 1,4 prosent, en bedre lønnsvekst enn prisstigning i 2014, og at prisveksten ikke anses å bli mer enn 2,25 prosent i 2015.

– Jeg må først se regnestykkene, men viser de at vi må ha generelle tillegg på 25 eller 50 øre, så syns jeg det er bedre å gi de pengene til lavtlønnede, sier leder av Fellesforbundet Arve Bakke til Aftenposten.

NHO er ikke umiddelbart begeistret for tanken.

– Vi er opptatt av at oppgjøret blir moderat, men også at vi er forsiktige med lavlønnstillegg. De rammer gjerne bedrifter med svak lønnsevne, sier arbeidslivsdirektør Svein Oppegaard i NHO