Kan gå mot fusjon mellom Hint og UiN
LUKK

Kan gå mot fusjon mellom Hint og UiN

Av Forskerforum

Publisert 4. juni 2015 kl. 10:45

Brikkene begynner å falle på plass for Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Fakta
<

– Vi er helt i sluttfasen av utredningsprosessen. Det er et formidabelt arbeid som er lagt bak. Nå skal den på høring til ulike samfunnsaktører i fylket og så tar vi med oss innspill derfra. Dette blir grunnlaget for styrebehandlingen 25. juni, sier rektor Steinar Nebb til Trønder-Avisa.

Rektoren ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (Hint) sier til avisa at brikkene begynner å falle på plass for arbeidet med fusjon mellom høyskolen og Universitetet i Nordland (UiN). På fredag vil høyskolen levere en egen intern utredningsrapport, og etter det Trønder-Avisa kjenner til vil den konkludere med at det er grunnlag for å gå i fusjonsforhandlinger med universitetet.

Fagmiljøene er positive

Høyskolen ble stående alene etter at NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag vedtok å slå seg sammen med Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik. Institusjonene valgte å se etter samarbeidspartnere med faglig relevant profil fremfor geografisk nærhet. Hints førstevalg var å fortsette alene, men Kunnskapsdepartementet ba Hint om å se nordover i stedet.

I stortingsmeldingen om struktur i høyere utdanning, som behandles ferdig av Stortinget i disse dager, la regjeringen opp til at Hint, Høgskolen i Nesna og UiN skulle samarbeide. Det har ført til hektisk aktivitet de siste månedene for å utrede om fagmiljøene ved institusjonene kan samarbeide.

– Fagmiljøene og administrasjonen innstiller positivt på fusjonsforhandlinger, men det er ikke dermed sagt at alle sier ja til fusjon. Men at forhandlingene vil avklare om det er grunnlag for det. Det er viktig for meg å presisere, sier rektor.

Ansatte har ikke konkludert

Forskerforbundet ved høyskolen har så langt heller ikke konkludert om organisasjonen støtter en eventuell fusjon.

– Jeg har ikke notert så mange negative holdninger til dette, men mange synes nok at det er en vanvittig unødvendig prosess i det hele tatt, forteller leder Ole Jakob Sørensen med henvisning til hele reformprosessen i sektoren.

– Men når vi realitetsorienterer oss, kan dette være en god løsning for oss. Forskerforbundet har ikke konkludert og vil invitere til et medlemsmøte, både lokalt og sammen med våre kolleger i nord, sier han.