Karolinska holdt for narr?
LUKK

Karolinska holdt for narr?

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 22. januar 2016 kl. 11:52

Han lurte forloveden til å tro at paven skulle forrette i bryllupet. Hadde forskeren og stjernekirurgen Paolo Macchiarini løyet om CV-en også?

Fakta
<

Karolinska institutet (KI) i Stockholm har i det siste fått uønsket internasjonal oppmerksomhet rettet mot seg. I en omfattende artikkel beskriver det amerikanske magasinet Vanity Fair hvordan en av KIs gjesteforskere, kirurg Paolo Macchiarini, skal ha svindlet i kjærlighetslivet og på sin CV. I artikkelen anklages han både for å ha inngått en falsk forlovelse mens han var gift, og for å ha løyet på seg akademiske titler. Akkurat det siste er problematisk for KI, som i 2015 frikjente Macchiarini for anklager om vitenskapelig uredelighet.

Obama og paven

Vanity Fair beskriver hvordan Macchiarini inngikk et forhold med den amerikanske TV-produsenten Benita Alexander. Hun forteller at de møttes da Alexander jobbet for NBC med et TV-program om Paolo Macchiarini og hans arbeid. Han var kjent som «superkirurgen» som hadde utviklet flere nye inngrep, deriblant en banebrytende strupetransplantasjon.

Paret forlovet seg og ønsket å holde et katolsk bryllup. En kompliserende faktor var at hun ikke var katolikk, og hadde vært gift tidligere. Macchiarini visste råd. Som del av en internasjonal gruppe leger som behandlet verdens viktigste personer, hevdet han, hadde han god kontakt med pave Frans. Macchiarini fortalte Alexander i februar 2014 at han hadde hatt et fire timer langt møte med paven, som ville godta ekteskapet, og selv ville forrette bryllupet i sin sommerresidens.

13. mai samme år sa Alexander opp jobben sin i NBC. Allerede dagen etter begynte historien å rakne. Alexander mottok en e-post fra en venn som viste til at paven skulle være på offisiell reise i Sør-Amerika hele juli, samme måned som bryllupet skulle finne sted i Italia. Da skulle Macchiarinis påståtte venner, som Obama, Clinton, Putin og Sakrozy, ha fått tilsendt bryllupsinvitasjoner. I likhet med Andrea Bocelli, Kofi Annan, Russel Crowe, Elton John, John Legend, Kenny Rogers, og pave Frans.

Først da skjønte Benita Alexander at ingenting stemte. Hun hyret inn en privatetterforsker som fant ut at Macchiarini fortsatt var gift med sin påståtte ekskone. Overfor Vanity Fair bekrefter Vatikanet at paven ikke har noen livlege ved navn Paolo Macchiarini.

Pasienter døde

Historien om det personlige sviket og de spektakulære løgnene, får Vanity Fair til å gå videre inn i Macchiarinis CV. Han har oppgitt flere akademiske titler på CV-en fra en rekke internasjonale universiteter, blant annet professorater i både Frankrike og Spania. Det viser seg at det ved en søknadsrunde i forbindelse med en stilling ved et italiensk sykehus ble avdekket en feil. Han hevdet også å være professor ved Universitetet i Pisa, som viste seg ikke å stemme. I samme søknadsprosess ble det avdekket at flere andre professorater og førsteamanuensisstillinger i CV-en heller ikke var reelle. Sykehuset valgte ikke å ansette ham, men offentliggjorde heller ikke sine funn.

Dette bringer historien til Karolinska Institutet i Stockholm. Ifølge Göteborgs-Posten ble han ansatt i 2010 som gjesteprofessor for å utvikle laboratorieskapte organer. Året etter gjennomførte han verdens første transplantasjon av en kunstig strupe. Strupeoperasjonene ble svært kontroversielle da to av pasientene døde og en tredje opplevde svært alvorlige komplikasjoner. Også Svensk televisjon har gransket Macchiarini. I januar i år viser kanalen en dokumentar i tre deler om hans virksomhet, der det hevdes at han skal ha visst at transplantasjonene ikke ville fungere.

KI ser på saken på nytt

Det kan begynne å virke utrolig at han fortsatt har jobb ved Skandinavias fremste medisinske forskningsinstitusjon. I mai 2015 konkluderte en ekstern granskning med at Macchiarini hadde gjort seg skyldig i vitenskapelig uredelighet, men han ble senere samme år frikjent av instituttet.

Nå sier KI til Göteborgs-Posten at instituttet vil granske de nye opplysningene som har fremkommet i Vanity Fair.

– Opplysningene er nye for oss. KI har derfor besluttet å kontrollere de opplysningene han har sendt oss i forbindelse med sin ansettelse i 2010, sier pressetalsmann Claes Keisu.