Kortere kø, bedre kapasitet
LUKK

DEBATT

Kortere kø, bedre kapasitet

Av Elisabeth Nørgaard, fagdirektør Statistisk sentralbyrå

Publisert 5. februar 2015 kl. 13:50

SSB har fått kritikk for å å øke prisene på mikrodata. Men nå har ventetiden på utlån blitt kortere, og prisene har gått ned, skriver Elisabeth Nørgaard.

kortere-k---bedre-kapasitet


Elisabeth Nærgaard, fagdirektør i Avdeling for personstatistikk, Statistisk sentralbyrå.

SSB gjennomførte for to år siden en nødvendig omlegging av tjenesten for utlån av mikrodata til forskning. Omleggingen begynner nå å få tydelige effekter: Oppdragskøene har gått ned, og effektivisering av tjenesten sammen med veiledning til forskerne har ført til at prisene var lavere i 2014 enn i 2013. Vi jobber videre med flere effektivitetstiltak for å få ned prisene.

Statistisk sentralbyrå (SSB) har siden omleggingen for to år siden fått kritikk fra flere i forskningsmiljøet for prisendringen på saksbehandling av søknader og utlevering data fra SSB. Vi har forståelse for at en høyere kostnad er problematisk, men for SSB var omleggingen nødvendig. Systematisk og målrettet jobbing for å få ned køene og effektivisere mikrodatatjenesten gir nå resultater.

I 1990- og 2000-årene fikk SSB få søknader om utlån av mikrodata, og de fleste forespørslene var relativt enkle. De siste årene har vi hatt en markant økning i etterspørselen, og mange forespørsler er langt mer komplekse enn tidligere. Noe av bakgrunnen for dette tror vi skyldes at registrene stadig blir flere og bedre, og det åpner opp for nye forskningsmuligheter. Denne utviklingen er positiv. Men siden SSB på langt nær tok seg betalt for kostnadene ved å saksbehandle søknader og tilrettelegge dataene, trakk det ressurser fra annen virksomhet, og det ga for lav kapasitet til å takle etterspørselen. Vi måtte derfor ta grep for å håndtere den økte etterspørselen.

I oktober i fjor la vi ut såkalte bestillingslister på vår nye hjemmeside, som gjør det enklere for forskere å få oversikt over tilgjengelige variabler og bestille entydig og nøyaktig det de trenger. Flere bestillingslister vil bli lagt ut etter hvert som de blir ferdigstilt.

Når utlån av mikrodata i enkelte andre nordiske land er rimeligere enn i Norge, skyldes det blant annet at dette medfinansieres av andre aktører.

For å bistå forskere med å sende komplette og presise søknader, har vi utarbeidet en søknadsveiledning. Med komplette og presise søknader bidrar oppdragsgivere selv til å holde prisen på utlån av mikrodata nede.

Med finansiering fra Norges forskningsråd samarbeider SSB med Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste i RAIRD-prosjektet om å lage et grensesnitt der forskere selv kan hente ut anonymiserte data basert på avidentifiserte registerdata. Det betyr at flere kan forske, det får ned kostnadene, og det frigjør kapasitet hos SSB til dem som fortsatt vil ha behov for mer komplekse data. Dette prosjektet er planlagt ferdigstilt i 2017.

Når noen bestiller data av SSB, er selve dataene gratis. Oppdragsgiveren må imidlertid betale for merkostnadene ved å gjennomføre oppdraget, det vil si alle kostnader knyttet til forarbeid, gjennomføring og etterarbeid. Dette prises til selvkost, men SSB finansierer fortsatt deler av tjenesten mens vi arbeider med å effektivisere den. Vi tjener ikke noe på denne virksomheten.

Køen av oppdrag var på tilnærmet 300 oppdrag i 2013, mens den ved utgangen av 2014 er på 75. I 2012, før vi omorganiserte tjenesten, leverte vi 183 oppdrag, mens vi i 2014 har levert 267. Høyeste pris for et mikrodatautlån i 2013 var 600 000 kroner, i fjor 336 000 kroner. Gjennomsnittsprisen var på 61 000 kroner i 2013 og 57 000 kroner i fjor.

Når utlån av mikrodata i enkelte andre nordiske land er rimeligere enn i Norge, skyldes det blant annet at dette medfinansieres av andre aktører. I Danmark finansieres en tredel av mikrodatatjenesten av Forskningsdepartementet. I tillegg har bevilgninger fra Forskningsdepartementet (110 millioner DKK over elleve år) systematisk styrket metadata for forskere og effektivisert tjenesten.