Kvinner bruker mindre tid på forskning
LUKK

Kvinner bruker mindre tid på forskning

Av Forskerforum

Publisert 8. september 2015 kl. 09:49

Tross kvinnevekst blant forskere, publiserer kvinnene mindre enn mennene.

Fakta
<

Kvinner som forsker generer bare en tredjedel av publikasjonspoengene i universitets- og høyskolesektoren, viser publiseringstall fra databasen Cristin i 2014.

Men hvor en forsker befinner seg i det akademiske stillingshierarkiet forklarer mer av kjønnsforskjellene i publiseringsmønsteret enn kjønn og alder alene, sier NIFU-forskerne Dag W. Aksnes og Kristoffer Rørstad til Kifinfo.no.

Få publiserer mye

Forskerne mener mye av grunnen til skjevfordelingen mellom kjønnene skyldes vitenskapelig publisering på individnivå.

– Det er en liten andel av forskerne som står for en stor del av publiseringen: 20 prosent bidrar med 60 prosent av publikasjonspoengene. Det viser seg at kvinner er mindre til stede i den gruppen med veldig produktive forskere. Det finner vi stort sett i alle fagfelt, sier Aksnes til Kifinfo.

– På institutter er det ofte én eller to forskere som publiserer veldig mye mer enn resten og de er stort sett menn. Det er jo klart at de drar opp snittet, sier Rørstad.

Sammen har de to NIFU-forskerne nylig publisert studien Publication rate expressed by age, gender and academic position – A large-scale analysis of Norwegian academic staff.

Professorer publiserer mer

Studien viser at forskerne er mer produktive jo høyere opp i stillingshierarkiet de kommer, og der finner man også færre kvinner. I dag er andelen kvinner blant professorene på 26 prosent .

En professor har ikke bare flere år med erfaring sammenlignet med en stipendiat, men har i tillegg ofte lederroller i forskningsgrupper og blir dermed del av en rekke ulike forskningsprosjekter.

– Det gjør at seniorprofessorer blir veldig produktive, ettersom de har store forskningsgrupper og mange prosjekter. Professorer publiserer tre ganger så mye som en stipendiat, sier Dag W. Aksnes.

Les mer om studien her.