Lavere andel kvinner blant nye professorer
LUKK

Lavere andel kvinner blant nye professorer

Av Forskerforum

Publisert 13. august 2014 kl. 08:48

Men totalt er det flere kvinner blant akademikertoppene.

Fakta
<

Mens 36 prosent av de nyutnevnte professorene i 2012 var kvinner, gikk andelen ned til 33 prosent året etter.

Det skriver Khrono, avisen for Høgskolen i Oslo og Akershus. Tallene stammer fra foreløpige tall fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU), gjengitt i Tilstandsrapport for høyere utdanning.

Ved statlige høgskoler var nedgangen enda større. Her gikk andelen kvinner blant nyutnevnte professorer ned fra 39 prosent i 2012 til 30 prosent i 2013.

40 prosent i 2028

Andelen kvinner i professorstilling fortsetter likevel å øke siden den totale andelen kvinner blant professorene er lavere enn andelen nytilsatte. Ifølge Database for statistikk om høyere utdanning (DBH) var andelen kvinner i professorstilling i 2012 på 24,4 prosent, som steg til 25,2 prosent i 2013. Det innebærer at 861 i professor I-stilling var kvinner, og 2558 menn. 

Ifølge tilstandsrapporten har kvinneandelen i professorstilling i snitt økt med ca. ett prosentpoeng per år siden 2004.

«Hvis andelen forsetter å øke i samme tempo, vil ca. 40 pst. av professorene være kvinner i 2028. Denne andelen ble passert i 2012 blant førsteamanuensene, som er det viktigste rekrutteringsgrunnlaget til professorstillinger,» skrives det i rapporten.

Forskerforbundet: – Uheldig

Leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad er overrasket over at andelen kvinner blant nyutnevnte professorer går ned.

– Som tallene viser blir det stadig flere kvinnelige professorer, men dersom det viser seg at andelen nyutnevnte kvinnelige professorer går ned er det uheldig. Dersom kvinneandelen ikke viser ytterligere fremgang i 2014 vil institusjonene måtte vurdere om det er nødvendig med ytterligere tiltak for å legge til rette for at flere kvinner kvalifiserer seg, sier Aaslestad til Khrono.

Han legger til at Forskerforbundet lenge har ment at høy bruk av midlertidig tilsetting og lite tid til FoU innen normalarbeidsdagen går ut over rekrutteringen av kvinner til toppstillinger.

– Vi er derfor opptatt av at akademia i større grad tilsetter i faste stillinger samt lager arbeidsplaner for de ansatte som lar seg gjennomføre innenfor en vanlig arbeidsuke, sier Aaslestad.