Her varsles det streik
LUKK

Her varsles det streik

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 21. mai 2014 kl. 17:35

Hvis disse fem tas ut i streik, kan det ramme flytrafikk og skipsfart i hele Nord-Norge. - Vi kan slå fast at det blir problematisk, sier flyselskap.

her-varsles-det-streik


– Staten er helt avhengig av å rekruttere og beholde god kompetanse. Staten må bruke lønn som virkemiddel, sier forhandlingsleder Sigrid Lem.

Fakta
<

– Flytrafikken kan i verste fall stanse i hele Nord-Norge og Svalbard.

Det sier regionleder Helge Tangen ved Meteorologisk institutt i Tromsø til Forskerforum. Årsaken er at Forskerforbundet, som organiserer mange av landets meteorologer, har varslet streikeuttak ved værvarslingen i Nord-Norge. Foreløpig er det varslet at fem meteorologer i Tromsø tas ut i streik mandag 26. mai, om lønnsforhandlingene i staten ikke fører frem.

Akkurat hvordan publikum vil merke streikeuttaket er avhengig av hvilken turnus som rammes av uttaket. Det er ikke kjent ennå. Det mest synlige resultatet kan bli at værvarslingen for Nord-Norge forsvinner fra værkartet på NRK. Mer alvorlig kan det bli for de som er avhengig av værmeldingen av sikkerhetsgrunner.

– Vil merke streiken

– Hvis uttaket gjøres på turnusen som varsler flyværet, betyr det at vi ikke får gitt ut varsel for flytrafikken. Hvis vi må ta ut de som varsler for hav og land, kan det påvirke kysttrafikken, forteller Helge Tangen.

Værvarslingen i Tromsø fyller også en internasjonal funksjon som værvarsler for havområdene mellom Norge og Nordpolen.

Kommer det et uvær i løpet av dagen uten at de vet det, er det farlig.

– Det er opp til 100 båter til en hver tid i norsk sektor som vi overvåker. Det er ganske mye trafikk – alt fra fiskebåter, kystvakt og en del cruisebåter.

Særlig kystfiskerne kan bli rammet av manglende værvarsel, mener han.

– Kystfiskerne hører på værvarselet hele tiden. De kan ikke gå ut hvis det er ventet stiv kuling eller mer, så de vil merke av denne streiken. Kommer det et uvær i løpet av dagen uten at de vet det, er det farlig, sier Tangen.

Frykter kansellerte avganger

Også for flyselskapene innebærer en meteorologstreik problemer. Kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien, sier til Forskerforum at værvarslingen er svært viktig for selskapets avganger.

 – I utgangspunktet er det litt vanskelig å si hvor mye trøbbel det blir, men vi kan slå fast at det blir problematisk. Vi bruker værvarslet for å planlegge både landingsforhold der vi skal lande og for alternativ flyplass. Har vi ikke det værvarslet, må vi ha med nok drivstoff til å fly til en flyplass med værvarsel. Da blir det fort flyplasser i Finland eller Sverige. Det betyr at vi må ha med mye drivstoff og at vi ikke kan ha med oss så mange passasjerer.

Det kan også medføre kansellerte avganger.

– Dette vil innebære at vi må ta forhåndsregler og det kan føre til begrensninger. Det kommer til å bli vanskelig. Og når det blir vanskelig blir det ofte forsinkelser og kanselleringer, sier Kongsteien.

Også flyselskapet SAS sier det vil bli påvirket av en eventuell meteorologstreik, men kan foreløpig ikke si om det får alvorlige konsekvenser.

– Det er for tidlig å si at vi ikke kan fly til destinasjonene i Nord-Norge. Vi får værinformasjon fra andre kilder, men det handler om presisjon i varselet. Det kan føre til at vi må fylle mer drivstoff for å ha flere andre lufthavner tilgjengelig. Vi må ta forhåndsregler, sier informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen.

Jobber for løsning, forbereder streik

Forskerforbundet er en del av hovedorganisasjonen Unio. I alt er det varslet at Unio tar ut nær 3 400 medlemmer i statlig sektor. Nær halvparten av disse er Forskerforbund-medlemmer. Det er særlig universitetene og høyskolene som rammes av uttaket i Forskerforbundet.

– Vi gjør alt vi kan for å få til en løsning. Men vi må samtidig forberede oss på konflikt. Er det umulig å bli enige, er streik et virkemiddel som vi vil ta i bruk, sier forhandlingsleder for statlig sektor i Unio, Sigrid Lem.

Fristen for meklingen i det statlige oppgjøret er satt til midnatt søndag 25. mai.