Nytt styre for fusjonerte institutter
LUKK

Nytt styre for fusjonerte institutter

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 28. august 2014 kl. 09:10

Omstridt sammenslåing skal gjennomføres innen juli 2015.

Fakta
<

Landbruks- og matdepartementet (LMD) har oppnevnt et interimsstyre for tre forskningsinstitutter i landbrukssektoren Bioforsk, Norsk institutt for skog og landskap og Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf).

De tre instituttene ble 19. juni i år vedtatt sammenslått av regjeringen, til tross for at en tidligere evaluering gikk imot fusjon. Instituttene er underlagt LMD. Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug sier i en pressemelding at fusjonen er nødvendig for sektoren.

– Jeg har store forventninger til interimsstyrets arbeid med å forberede fusjonen. Vi skal utvikle ett av de største og fremste forskningsinstituttene her i landet. Jeg mener dette må til for å videreutvikle landbruks- og matnæringene, sier Listhaug.

Ledes av tidligere stortingspolitiker

Styret som har ansvaret for å gjennomføre fusjonen, ledes av Krf-politiker og direktør ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter Einar Steensnæs.  Tre av styrets øvrige ti medlemmer er fagforeningsrepresentanter fra instituttene, deriblant leder av Forskerforbundet ved Bioforsk, Håkon Borch. Også rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Mari Sundli Tveit er oppnevnt som styremedlem.

Interimstyret:

  • Einar Steensnæs (leder)
  • Stig Fossum, Bioforsk
  • Arne Rørå, Skog og landskap
  • Gudbrand Kvaal, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning
  • Trine Hasvang Vaag, Norges Bondelag/Norsk Bonde- og Småbrukarlag
  • Ingunn Kjelstad, Norges Skogeierforbund/NORSKOG
  • Jorunn Vormeland Dalen, Næringslivets Hovedorganisasjon
  • Mari Sundli Tveit, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Jan Erik Jacobsen, NITO, Akademikerne (Skog og landskap)         
  • Heidi Knutsen, Naturviterne, Akademikerne (NILF)
  • Håkon Borch, Forskerforbundet, Unio (Bioforsk)

–  Ansatte skal involveres

LMD har oversendt til interimsstyret et foreløpig mandat som blant annet innebærer at instituttet skal være etablert og styringsdyktig fra og med 1. juli 2015. Ifølge representanter fra Forskerforbundet ved Skog og landskap og Bioforsk kom vedtaket overraskende på. Håkon Borch ved Bioforsk har tidligere uttalt til Forskerforum at fusjonen kan blir krevende, men at han tror resultatet vil bli bra.

– Det er klart det kan bli gnisninger knyttet til en sånn prosess. Det kan føre til uenigheter, støy og at ting tar tid. Men det er forbigående. Jeg tror de positive konsekvensene vil veie opp for kostnadene ved å få det til, sa Borch

Sylvi Listhaug sier selv at hun er opptatt av at de ansatte skal være med i prosessen videre.

– Det er viktig med god kommunikasjon og involvering av de ansatte i instituttene i fusjonsprosessen. De ansatte representerer den fremste ressursen i arbeidet med å lykkes. Jeg mener vi nå har satt sammen et godt interimsstyre som har gode forutsetninger for å greie denne oppgaven, sier Listhaug.