Ønsker nasjonale prøver for høyere utdanning
LUKK
Annonse
Annonse

Ønsker nasjonale prøver for høyere utdanning

Av Forskerforum

Publisert 8. september 2014 kl. 10:15

Kunnskapsministeren mistenker at kvaliteten i høyere utdanning er for lav flere steder.

-nsker-nasjonale-pr-ver-for-h-yere-utdanning


– Vi mistenker at det er for store kvalitetsforskjeller mellom studiesteder i Norge og at den faglige standarden ikke er god nok, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Fakta
<

– Vi har ingen måter å sammenligne institusjon A og B på. En nasjonal deleksamen vil være lik for alle og kan gi veldig verdifull informasjon om det faglige nivået ved institusjonen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Aftenposten.

Kvalitetsforskjeller

I 2015 vil regjeringen teste ut en slags nasjonal prøve for studenter ved profesjonsutdanninger. Resultatet skal kunne gi myndighetene og studentene et grunnlag for å kunne sammenlikne kvaliteten på utdanningene. I pilotprosjektet til neste år skal utvalgte profesjonsutdanninger få nasjonale deleksamener i matematikk. Det skal gjennomføres ved at enkelte av eksamensoppgavene blir felles for alle studentene på samme utdanning og kull, uavhengig av lærested, skriver Aftenposten.

– Vi gjør dette fordi vi mistenker at det er for store kvalitetsforskjeller mellom studiesteder i Norge og at den faglige standarden ikke er god nok. For eksempel får 2/3 av studentene karakteren C eller bedre, og gjennomsnittsstudenten bruker under 30 timer i uken på studiene, sier Isaksen.

Kritiserer forslaget

Styreleder i Universitets- og høyskolerådet (UHR), rektor ved Universitetet i Oslo Ole Petter Ottersen, er imidlertid skeptisk til en slik ordning.

– Det finnes også andre måter å undersøke hvordan institusjoner og fagmiljøer ligger i forhold til hverandre, for eksempel flere nasjonale sensormøter der en møtes og sammenligner kvaliteten på eksamensbesvarelser. Det er også en fare at en får et system hvor prøvene blir målet. Vi må passe på at man ikke reduserer den friheten lærerne har til å bestemme læringsinnholdet, sier han.

Av aktuelle utdanninger, nevner Isaksen sykepleier-, ingeniør- og lærerutdanningene, men detaljene er ikke utarbeidet ennå. Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen skal stå for gjennomføringen av prosjektet.

– Planen er at hvis dette går bra, vil det bli et fast innslag i norsk høyere utdanning, sier Isaksen.