Samles om nytt forskningsfond
LUKK
Annonse
Annonse

Samles om nytt forskningsfond

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 16. november 2011 kl. 08:54

Høyresiden samler seg om forskningspolitiske målsetninger i de alternative statsbudsjettene. For Frp er det opptakten til regjeringsmakt.

samles-om-nytt-forskningsfond


– Det blir endring i forskningspolitikken om det blir borgerlig flertall i 2013, sier Høyres Jan Tore Sanner.

Fakta
<

 

– Venstre, Høyre, Kristelig folkeparti og Fremskrittspartiet er enig om forholdsvis mye. At Kristelig folkeparti er med på noen av de store viktige tingene har selvfølgelig også stor verdi. Det gjør forhåpentligvis at sektoren innser at vi er tjent med et regjeringsskifte, sier forskningspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet (Frp) Tord Lien til Forskerforum.no.

Nytt forskningsfond

Fremskrittspartiet legger i dag frem sitt alternative statsbudsjett for 2012. Høyre la frem sitt tirsdag, mens Venstre var på banen forrige uke. Felles for dem alle er at de retter skyts mot regjeringens prioriteringer. Men også innen forskningspolitikken har partiene kunnet enes.

Partiene fremmer et felles forslag om å opprette en ny modell for Forskningsfondet. Regjeringen besluttet å legge ned fondet i sitt forslag til statsbudsjett for 2012 fordi avkastningen gikk kraftig ned på grunn av rentenedgang. Høyre, Venstre og Frp vil nå opprette et nytt forskningsfond på 100 milliarder kroner innenfor Oljefondet, hvor fire prosent av avkastningen skal gå til forskningsformål. I tillegg ønsker borgerlig side å opprettholde gaveforsterkningsordningen og vil vurdere flere incentiver for å øke omfanget av private gaver.

– Viktig for maktskifte

– Uansett størrelsesforholdene til partiene i neste valg vil forskningen komme godt ut av det. Det at vi blir enige er et godt grunnlag når vi kommer til makta om to år, sier en selvsikker Tord Lien.

Både Venstre og Høyre går til kraftig verbalt angrep på regjeringen i sine fremlegg og mener de rødgrønne har sviktet kunnskapsnasjonen Norge.

– Vi ønsker å bygge Norge som kunnskapsnasjon gjennom å satse langt sterkere på kompetanse for lærere, øke antallet som får etterutdanning, styrker basisbevilgning til høyere utdanning, sikrer forskningen et løft – noe den rødgrønne regjeringen aldri har maktet, sier finanspolitisk talsmann for Høyre Jan Tore Sanner til Forskerforum.no.

– Skal endre forskningen

– Hvor viktig er det å for dere å vise en samlet borgerlig front i de alternative budsjettene?

– Det er klart at partiene er opptatt av å markere egen politikk i de alternative budsjettene, men vi har denne gangen jobbet oss frem til enighet på noen sentrale punkter. Forskningen er en del av dette fordi vi står sterkere sammen og vi ønsker å markere at på dette punktet blir det endring om det blir et borgerlig flertall i 2013, sier Sanner.

Til tross for katastrofevalg for Frp i år, har troen på regjeringsmakt ikke blitt svekket.

– På ingen måte. Vi er nærmere regjeringsmakt enn vi noen sinne har vært. Vi vil inngå i et flertall med Høyre pluss ett av de andre partiene. Dit skal vi i 2013, og ikke med 13 prosent av stemmene, men sannsynligvis over 20 prosent.