Sjokkert over forslag om studieavgift
LUKK
Annonse
Annonse

Sjokkert over forslag om studieavgift

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 8. november 2013 kl. 12:57

Regjeringen foreslår å innføre studieavgift for internasjonale studenter. - Utdanning bør ikke være en nasjonal, proteksjonistisk sak, mener medisinprofessor som frykter for sine studenter.

sjokkert-over-forslag-om-studieavgift


– Prinsipielt mener vi det er forsvarlig når mange av våre naboland har gjort det og når norske studenter må betale studieavgifter i utlandet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Fakta
<

Den blåblå regjeringen varsler i tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet at det skal tas sikte på å innføre studieavgift for utenlandsstudenter fra 2015. Studieavgiften skal gjelde for studenter som er borgere i land utenfor EØS-området og Sveits.

– Det er en sinnssykt dårlig idé, sier medisinprofessor Johanne Sundby ved Universitetet i Oslo til forslaget. Når Forskerforum ringer står hun midt i undervisningen av medisinstudenter nettopp fra land utenfor EØS.

– Veldig mange av våre studenter kommer fra veldig fattige land. Det er knapt så at de kommer seg ut av hjemlandene for å studere. Hvis de blir ilagt studieavgift betyr det at de ikke kan studere i Norge, sier Sundby.

Isaksen: – Forsvarlig

I Sverige ble ordningen med studieavgift for utenlandsstudenter fra land utenfor EØS innført i 2011. Studieavgifter er også innført i Danmark i 2006. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til Forskerforum at tiden nå er inne for at Norge vurderer dette.

– Prinsipielt mener vi det er forsvarlig når mange av våre naboland har gjort det og når norske studenter må betale studieavgifter i utlandet, sier Isaksen. Han presiserer at forslaget ikke innebærer en innføring, men at det skal utredes.

– Grunnen til at vi vil ha en utredning er at vi må se hva som er konsekvensene, og om vi må innføre noen stipendordninger for de mest lovende studentene fra utenfor EØS-området. Det er på ingen måte noen åpning for en generell studieavgift, men vi har sett at det er gjort av våre naboland. Norske studenter betaler skolepenger i USA, men amerikanske betaler ikke i Norge. Det er en urimelighet, sier Isaksen til Forskerforum.

– Da Sverige innførte studieavgifter for utenlandsstudenter, stupte antallet internasjonale studenter, og det ble beskrevet som en katastrofe for internasjonaliseringen i svensk høyere utdanning. Er ikke det en lærdom å ta med seg?

– Jeg syns det viktigste er at vi klarer å tiltrekke oss gode studenter. Det er grunnen til at vi ønsker å utrede det, og om vi skal kombinere det med en type stipendordning for å lokke til oss de som er best kvalifisert.

Nasjonalt proteksjonsisk forslag

Professor Johanne Sundby understreker på sin side at hennes studenter allerede er godt kvalifisert, og mener utredningen er meningsløs. På studiet Globale helseutfordringer har Universitetet i Oslo ca. 20 studenter fra utviklingsland hvert år.

– Norge er ett av de siste landene i verden hvor selv fattige studenter kan få utdanning. Jeg sitter og underviser en gjeng nå. Det er supre, velkvalifiserte studenter som har kommet hit fra Afrika og Asia. Det er ingen grunn til å gjøre høyere utdanning til en nasjonal, proteksjonistisk sak.

– Hvilken betydning har gratis utdanning for det internasjonale studentmiljøet ved universitetet?

– Det har enorm betydning. På vårt studium har det meget stor betydning å ha studenter med ulik bakgrunn. Det gir tilfang på erfaring og kunnskap om verden som er helt unik.

Også Norsk studentorganisasjon (NSO) er bekymret for forslaget om å utrede studieavgifter. Selv om budsjettets største sak for studentene er at det likevel ikke blir innført 11 måneders studiestøtte, er studieavgift en kampsak for NSO.

– Dette er vi veldig imot, og vi kommer til å følge utredningsprosessen tett. Vi ser hva som har skjedd i Sverige. Der mistet de 8000 internasjonale studenter fra det ene året til det andre fordi de innførte studieavgift. Norge har et omfattende behov for internasjonalisering av høyere utdanning. Da er det avgjørende at vi har internasjonale studenter.