Sørnorsk universitet skrinlagt
LUKK

Sørnorsk universitet skrinlagt

Av Forskerforum

Publisert 20. juni 2014 kl. 10:01

Sammenslåingsplanene ble nedstemt ved både Universitetet i Agder og Høgskolen i Telemark.

Fakta
<

Det var allerede kjent at Universitetet i Agders rektor Torunn Lauvdal ikke ville gå inn for sammenslåing med Høgskolen i Telemark. Styremøtene ved de to institusjonene onsdag 18. juni bekreftet motstanden mot et samlet universitet i sør.

Kamp mot ansatte

Torunn Lauvdal har tidligere uttrykt sterkt ønske om fusjon for å styrke universitetsmiljøet og næringslivet i landsdelen, men også bidra til å posisjonere Sørlandet nasjonalt. De ansatte støttet imidlertid ikke den visjonen. Gjennom spørreundersøkelser ved de to institusjonene er det blitt kartlagt en sterk misnøye med planene som skulle føre til opprettelsen av institusjonen ved navn Sørnorsk universitet.

– Det å sette i gang en kamp mot egne ansatte for å få til en fusjon blir feil. Det ville føre oss inn i en situasjon der vi ikke ville hatt det overskuddet vi trenger for å forske og for å få til andre endringer, sier styremedlem ved UiA Paal Prede Revheim, ifølge Fædrelandsvennen.

Ved UiA vedtok et enstemmig styre å avvise fusjonsplanene. Ved HiT stemte fem av seks mot fusjonen.

Fortsatt universitetsdrøm

– Jeg tror det er riktig å konstatere at de holdningene som har kommet fra UiA har vært med på å avgjøre stemmene til styremedlemmene. Det at vi var så lite velkomne i sør, skremte nok mange, sier HiT-rektor Nils Kristian Bogen til Porsgrunn dagblad.

Han sier til avisen at han fortsatt ser mulighetene for at høyskolen skal bli et universitet en gang i fremtiden, men da i en annen konstellasjon enn det som var forsøkt med UiA.

– Nå skal vi bruke litt tid på å få summet oss, så vil etter sommeren ta fatt på arbeidet videre, inklusive en god dialog med andre institusjoner i sektoren.