Storavis ut mot midlertidige ansettelser ved NTNU
LUKK

Storavis ut mot midlertidige ansettelser ved NTNU

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 26. januar 2016 kl. 10:11

NTNU får kraftig kritikk for «slepphendt» bruk av midlertidige stillinger.

Fakta
<

Mange forskere ved NTNU går i årevis på ulike midlertidige kontrakter fra forskningsprosjekt til forskningsprosjekt, skriver Adresseavisa. Gjennom redaksjonell dekning og lederartikkelen setter den regionale trønderavisen fokus på bruken av midlertidige stillinger i forskning- og undervisning ved NTNU.

Tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste viser at andelen midlertidig ansatte i undervisnings- og forskningsstillinger ved NTNU i 2015 lå på 18,5 prosent. Det er noe opp fra 17,1 prosent i 2014.

Se oversikten over bruk av midlertidige ansettelser her.

–Trussel mot akademisk frihet

– Det alvorlige er at NTNU har hatt denne økningen etter en jevn nedgang fra 2011 da vi for alvor startet opp arbeidet med å redusere uønsket midlertidighet, sier NTNUs organisasjonsdirektør Ida Munkeby.

Professor Kristian Steinnes er leder i Forskerforbundet ved NTNU. Mange av de midlertidig ansatte er medlem hos ham.

– Jeg er bekymret for at midlertidigheten øker, sier Steinnes, som mener midlertidige kontrakter innebærer utrygghet for den ansatte.

– Men det kan også være en trussel mot den akademiske friheten og den frie forskningen. Vi kan tenke oss at folk blir mer frittalende dersom de har trygge jobber. Satt på spissen kan vi spørre om folk våger å si det de mener når de kan miste jobben. Det er heller ikke god rekrutteringspolitikk å tilby folk midlertidige stillinger. Skal du sikre deg de beste hodene, må du tilby trygghet, sier Steinnes til avisen.

– NTNU må rydde opp

Adresseavisen vier tirsdag 26. januar også sin lederartikkel til problematikken.

«Mange forskere går i årevis fra forskningsprosjekt til forskningsprosjekt på ulike midlertidige kontrakter. I Adresseavisen mandag forteller to forskere ved institutt for tverrfaglige kulturstudier om hverdagen som midlertidig ansatt. Det gjør det naturlig nok vanskelig å tenke langsiktig, både personlig og arbeidsmessig. Forskning er svært viktig for samfunnsutviklingen. Skal universitetet kapre de beste hodene, må de være gode arbeidsgivere og kunne tilby forutsigbarhet,» skriver Adresseavisen i lederartikkelen.

Lederen er entydig i sin konklusjon:

«NTNU må rydde opp i sin slepphendte bruk av midlertidige ansatte.»