Styrerabalder i UHR
LUKK

Styrerabalder i UHR

Av Forskerforum

Publisert 19. november 2015 kl. 09:50

UHRs nye kvinnelige nestleder ble valgt inn etter et benkeforslag. En merkelig forestilling, sier vraket nestlederkandidat.

styrerabalder-i-uhr


ektor Vidar Haanes ved Menighetsfakultetet blir styreleder i UHR.

Fakta
<

Universitets- og høgskolerådet (UHR) har fått ny ledelse. Rektor Vidar Haanes ved Menighetsfakultetet blir styreleder og rektor Liv Reidun Grimstvedt ved Høgskolen Stord/Haugesund blir nestleder.

Valgkomiteens innstilling hadde Haanes som styreleder og rektor Ole Gunnar Søgnen ved Høgskolen i Bergen som nestleder. Men før valget foreslo Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen (Kif) at UHR heller burde velge en kvinnelig styreleder, ifølge khrono.no. Dette skjedde ikke, men et benkeforslag på valgdagen gjorde at Grimstvedt ble valgt inn som nestleder.

– Det var en merkelig forestilling dette. Jeg ble oppfordret fra valgkomiteen om å fortsette som nestleder. Jeg tenkte gjennom det og sa ja. Det var først for et par dager siden jeg fikk se det endelige forslaget fra valgkomiteen, men tok for gitt at dette var etter retningslinjene, sier Søgnen til Khrono.

Uoversiktlig valgprosess

Flere av de tilstedeværende skal ha rapportert om at valget av ny toppledelse var en rotete og uoversiktlig affære. Valgkomiteens leder, rektor ved Universitetet i Bergen Dag Rune Olsen, er enig.

– Men vi i valgkomiteen sto jo på vår innstilling. Grimstvedt satt i valgkomiteen og vi syntes det var vanskelig å fremme forslag på noen i valgkomiteen. Men da det ble fremmet et forslag fra salen på Grimstvedt, kunne dette revurderes, og hun stilte som nestleder, sier Olsen.

Den nye nestlederen, Liv Reidun Grimstvedt er glad for tilliten.

– Dette blir utrolig spennende. Jeg ser fram til å bli nestleder i UHR. Ole-Gunnar Søgnen har gjort en glimrende jobb i UHR-styret og det er jeg sikker på han vil fortsette med uansett hvilken funksjon han har i styret, sier hun.

Grimstvedt vil ikke kommentere stemmetallene under valget. Men ifølge Dag Rune Olsen, var det «et rimelig godt flertall» for Grimstvedt. Leder Vidar Haanes skal ha blitt valgt ved akklamasjon, opplyser Khrono.

– Et skritt i riktig retning

Leder i Kif-komiteen Curt Rice, som også er rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, reagerte i forkant av valget på at det for femte gang på rad var innstilt en mannlig styreleder i UHR. På vegne av komiteen oppfordret han derfor om å se bort fra valgkomitéens innstilling og heller velge en kvinnelig rektor som styreleder.

– Prinsipielt mener jeg fortsatt at UHR skulle valgt en kvinnelig leder denne gangen, uttaler Rice etter valget. Han var ikke til stede under styredebatten, men mener resultatet med en kvinnelig nestleder er et lite skritt i riktig retning.