Svaret fra Arkhangelsk
LUKK
Annonse
Annonse

Svaret fra Arkhangelsk

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 19. januar 2015 kl. 08:40

Universitetet som anklages for forfølgelse av homofile, har svart.

svaret-fra-arkhangelsk


Første viserektor Leonid N. Shestakov ved Northern (Arctic) Federal University (Narfu)i Arkhangelsk avviser anklagene.

Fakta
<

Før helgen skrev Forskerforum på ny om de tre universitetsansatte ved Northern (Arctic) Federal University (Narfu) i Arkhangelsk som opplever å ha blitt utsatt for grov trakassering av sin arbeidsgiver. Ifølge de ansatte er årsaken deres engasjement i LHBT-organisasjonen Rakurs, som jobber for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigher. Rektor ved Universitetet i Tromsø, som er en nær samarbeidspartner av Narfu, tok kraftig avstand fra behandlingen de ansatte rapporterte om.

Les også: Homofobi rammer universitetsansatte og Reagerer sterkt på behandlingen av homofile akademikere.

– Jeg reagerer sterkt på dette. Jeg er selvfølgelig motstander av å gjøre forskjell på folk på grunn av legning. Det er helt uvedkommende for å være ansatt ved et universitet. Vi skulle heller ønske diversitet enn å slå ned på homofili på denne måten. Under forutsetning at det som er gjengitt i Forskerforum er riktig, tar jeg sterk avstand fra det som gjøres ved Narfu, sa rektor Anne Husebekk til Forskerforum.

Brukte to måneder på svar

De tre ansatte som Forskerforum har intervjuet er professor Oleg Kljuenkov, som er avskjediget; universitetslærer Tatiana Vinnitsjenko, som sier hun har blitt truet med avskjedigelse hvis hun ikke slutter med all aktivisme og kan garantere at Rakurs ikke aksepterer universitetsansatte som medlemmer; og Olga Pospelova som har fått en advarsel. Hun er også en av grunnleggerne av homo-organisasjonen Rakurs.

Første gang Forskerforum ba Narfu om å kommentere saken var i november. Nå, to måneder senere, har det russiske universitetet endelig svart. Brevet ble sendt per e-post samme dag som Forskerforum publiserte den siste artikkelen om saken, men er datert dagen før og signert universitets første viserektor Leonid N. Shestakov.

– Vanlig med administrative begrunnelser

Shestakov benekter anklagen om at universitetet skal ha reagert mot de ansatte på grunn av deres engasjement i homoaktivisme.

«Som svar på deres brev, vil vi informere dere om følgende. Sannelig, disiplinære handlinger (inkludert avskjedigelse) har blitt foretatt av Universitetet mot de ansatte dere henviser til i deres brev – et tiltak som strengt følger Den russiske føderasjons arbeidslovgivning, og som resultat av disse ansattes brudd på stillingsinstrukser, arbeidskontrakter og Universitetets retningslinjer og personalreglement,» skriver viserektoren.

Også overfor de ansatte har universitetet vist til at de har forsømt sitt arbeid, noe de ansatte skarpt tilbakeviser. Marne Eide, leder av internasjonal avdeling i Landsforeningen for lesbiske, homofile bifile og transpersoner (LLH), sa til Forskerforum før helgen at det ikke er uvanlig å bruke andre argumenter enn homofili for å ramme homofile i Russland.

– De gjemmer seg bak at de ansatte har hatt fravær. Det er en veldig typisk fremgangsmåte i Russland for tiden. De vil ikke si at du får sparken fordi du er homo, for det ville være et direkte yrkesforbud. I stedet bruker de administrative begrunnelser, sa Eide.

– «Sosiale aktiviteter» er ikke årsak

Viserektor Leonid N. Shestakov avviser imidlertid at det skal være andre grunner enn arbeidsforholdet som er årsak til reaksjonene fra universitetet.

«Universitetets ileggelse av disiplinærtiltak har ingenting å gjøre med de ansattes sosiale aktiviteter, da det – i henhold til någjeldende russisk lovgivning – ikke kan tjene som grunnlag for å pålegge en ansatt disiplinærstraff ,» skriver Shestakov.

Han viser samtidig til at disiplinærtiltakene støttes av den lokale domstolen.

Det vil vise seg om det er godt nok svar for rektor Anne Husebekk, som beskriver universitetet i Arkhangelsk som UiTs nærmeste samarbeidspartner i Russland. Denne uken vil hun personlig ta opp saken når hun møter hun rektor for Narfu på en konferanse i Tromsø.

– Jeg vil høre hennes versjon av det som har skjedd, jeg vil henvise til det som står i norske medier, og basert på hva hun sier vil jeg gi uttrykk for vårt syn for hvordan man behandler ansatte, sier Husebekk.