Tora Aasland vil fortsette som forskningsminister
LUKK

Tora Aasland vil fortsette som forskningsminister

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 5. mars 2012 kl. 14:06

Mens Audun Lysbakken går av, ønsker Tora Aasland å fortsette som statsråd. Det vil svekke forskningen om hun må gå, mener Paul Chaffey.

tora-aasland-vil-fortsette-som-forskningsminister


Statsminister Jens Stoltenberg informerte mandag ettermiddag om at han ga Audun Lysbakken avskjed i nåde. (Foto: Aksel Kjær Vidnes

tora-aasland-vil-fortsette-som-forskningsminister


Forskningen vil tape på å samle Kunnskapsdepartementet under Kristin Halvorsen, mener Abelia-direktør Paul Chaffey.

Fakta
<

 

Mandag meldte Audun Lysbakken at han vil trekke seg som barne- og likestillingsminister, men opprettholder sitt kandidatur som SV-leder.

– Partiet må gjøre en vurdering av om partiet fortsatt ønsker meg som leder. Jeg står til disposisjon som leder, sa han på en pressekonferanse mandag. 

Senere på ettermiddagen holdt statsminister Jens Stoltenberg en pressekonferanse på Slottsplassen, hvor han annonserte at Kristin Halvorsen inntil videre overtar Lysbakkens ministerpost.

Vil ikke gå

Hvilke konsekvenser det får for resten av regjeringskabalen er usikkert. Før helgen verserte ryktene om at Kristin Halvorsen kommer til å overta hele Kunnskapsdepartementet og at Tora Aasland dermed må gå av som forsknings- og høyere utdanningsminister. Før en ny barne- og likestillingsminister er på plass, kan det bli vanskelig. Dersom ny barne- og likestillingsminister kommer på plass raskt, vil imidlertid Halvorsen få tid til å ta over Kunnskapsdepartementet når hun overlater partiledervervet til Lysbakken, hevder anonyme kilder til Klassekampen. Samtidig ble Inga Marte Torkildsen lansert som mulig likestillingsminister eller miljøvernminister.

Statsråd Tora Aasland vil i hvert fall ikke gå av. Til Forskerforum.no forteller Aasland at hun ønsker å fortsette. Hun åpner likevel for at det kan skje dersom den nye ledelsen i SV mener det er nødvendig.

– Kan du kommentere påstandene om at du blir skiftet ut?

– Jeg har ingen planer om å gå av.

– Så du har lyst til å fortsette?

– Det har jeg. Det er den nye ledelsen i SV, som skal velges på landsmøtet, som tar de beslutningene som de syns er nødvendige. Det er opp til dem, men jeg har ingen planer om å gå av.

– Halvorsen opptatt av de yngste

Administrerende direktør i NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter Abelia, Paul Chaffey, tror imidlertid at mye kan skje selv om Aasland sier hun vil bli.

– Selv om hun har avtalt noe kan hun ikke si det før det skjer, sier Chaffey, som tidligere har vært SV-politiker.

Han tror en eventuell deling av miljø- og bistandsministerposten for å få inn Inga Marte Torkildsen, kan peke i retning av at Halvorsen overtar Kunnskapsdepartementet. Det kan føre til mindre opperksomhet rundt forskning, mener han.

– Den mest opplagte løsningen for å få plass til en ny minister i et annet departement, er å fjerne en minister og la kunnskapsministeren ha utdanning og forskning hele veien. Hvis det blir Halvorsen, vil det bety at forskningen får mindre oppmerksomhet enn under Aasland. Jeg opplever at Halvorsen har vært opptatt av de aller yngste aldersgruppene og forskningssektoren vil nok oppleve det som at de får mindre oppmerksomhet, sier Chaffey.

Aasland: – Forskning viktig

– På den annen side kan det hende hun får mer tid når hun går av som partileder og derfor jobber mer med disse spørsmålene. Det er i det hele tatt veldig avhengig av om det er en person som skjønner seg på sektoren, og er interessert i den og ønsker å jobbe med den, legger Chaffey til.

Selv ønsker Aasland ikke å kommentere en eventuell avgjørelse om å samle barnehage- og skoleposten med forsknings- og høyere utdanningsposten. Men hun understreker at hun opplever sin egen rolle som viktig.

– Jeg har ingen formening om det. Jeg syns det er et viktig arbeid jeg gjør. Det er et viktig område for en hver regjering å ha stor oppmerksomhet rundt forskning og høyere utdanning, sier Aasland til Forskerforum.no.

– Forskningen er ikke prioritert

Chaffey ser også en mulighet i å organisere forskningsdelen annerledes ved å opprette et forsknings- og innovasjonsdepartement eller et nærings- og innovasjonsdepartement.

– Det høres ut som om Trond Giske kan tenke seg noe sånt. Han virker ikke avvisende til å tenke annerledes, sier Chaffey.

– Kan det ikke tenkes at forsknings- og høyere utdanningsdelen av Kunnskapsdepartementet får mer innflytelse over finansdepartementet om den tidligere finansministeren Kristin Halvorsen overtar?

– Nei, det er ikke det det handler om. Det som først og fremst avgjør er om regjeringen prioriterer en sektor. De virkelig store prioriteringene, som full utbygging av barnehager, gjør man uansett hva finansministeren måtte mene om det. Forskningen er ikke på det nivået. Når forskningen ikke kommer bedre ut, har ikke det å gjøre med et dårlig forhold til finansministeren, men at det ikke er prioritert av regjeringen.

– Vil en barnehageopptatt Kristin Halvorsen svekke forskningssektoren?

– Jeg vil tro det. Ikke i den forstand at ting forandrer seg dramatisk over natten, men forskning har ikke vært høyest prioritert, og det er grunn til å anta at det vil fortsette og vil bli forsterket av å samle det under en minister.