UiO ser på Simula igjen
LUKK
Annonse
Annonse

UiO ser på Simula igjen

Av Elin Rekdal Müller og Aksel Kjær Vidnes

Publisert 29. januar 2016 kl. 13:14

Det suksessrike forskningssenteret Simula kan få flere friere etter forslag om sammenslåing med et universitet eller høgskole.

uio-ser-p--simula-igjen


– Forslaget er et utmerket grunnlag for å gjenoppta diskusjoner for enda tettere samarbeid mellom Simula og UiO, sier rektor Ole Petter Ottersen.

Fakta
<

I den nye evalueringen «Kunnskapssektoren sett utenfra» heter det at Kunnskapsdepartementet (KD) har for mange og for små underliggende virksomheter. Blant annet foreslås forskningssenteret Simula, som er eid av KD, overført til et universitet eller høgskole. Tidligere har rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) vist stor interesse for å overta senteret. Han er derfor glad for forslaget.

Må bli enige

– Min første innskytelse var at det kan revitalisere en diskusjon om Simulas lokalisering og at Simula kan flyttes tettere oss, sier rektor Ottersen til Forskerforum.no.

– Så du vil gjenoppta jakten på Simula?

– «Å gjenoppta jakten» er kanskje en litt uheldig metafor, men dette er et utmerket grunnlag for å gjenoppta diskusjoner for enda tettere samarbeid mellom Simula og Universitetet i Oslo, sier rektoren, men understreker at det her er to parter som må bli enige.

– Samarbeider med flere

Simulas direktør Aslak Tveito sier at forskningssenteret har merket seg synspunktene på en eventuell endret plassering, men vil ikke ta i mot tilbudet fra Ottersen.

– Samarbeidet med UiO er inne i en veldig god fase både forskningsmessig og innen utdanning, og vi ser ingen hindringer for dette i dagens organisering, sier Tveito.

Simula ble etablert i 2001 og driver grunnleggende langsiktig forskning innen programvare- og kommunikasjonsteknologi, og skal bidra til nyskaping og innovasjon. Senteret har hatt stor suksess med å vinne fram i konkurranser i EU og Forskningsrådet.

Men Universitetet i Oslo er ikke senterets eneste samarbeidspartner og senteret ønsker derfor å beholde sin frie posisjon.

– Vi bygger også opp et tett samarbeid med Universitetet i Bergen med et felles aksjeselskap rettet mot forskning og utdanning innen IT-sikkerhet. Vårt svar på forslaget vil derfor legge vekt på de fordelene Simula har av stor handlefrihet og de resultatene dette har gitt, sier Tveito.

Eiers privilegium

Samtidig sier Tveito at senteret vil forholde seg til konklusjonene Kunnskapsdepartementet vil trekke på bakgrunn av rapporten som ble presentert i januar.

– Vi aksepterer naturligvis at det er eiers privilegium å organisere sitt eierskap på en effektiv måte, sier han.

Evalueringen er nå sendt på høring.