UiO vurderer vitenskapsombud
LUKK
Annonse
Annonse

UiO vurderer vitenskapsombud

Av Forskerforum

Publisert 18. september 2014 kl. 10:20

Forslaget til professor Kristian Gundersen skal behandles i universitetsstyret.

Fakta
<

– Universitetet har gått over til en mer hierarkisk styreform. Det er blitt mindre åpent og langt mindre demokratisk. Samtidig framhever vi akademisk frihet som idealet. Nå må vi enten slutte å snakke om den akademiske friheten i våre festtaler, eller finne en måte å kompensere for tapet av frihet som de nye styreformene har ført med seg.

Det sier professor ved Universitetet i Oslo (UiO til Uniforum.

Verne om akademisk frihet

Gundersen har foreslått å opprette et vitenskapsombud. Forslaget skal nå opp i universitetsstyret i oktober. Ombudets formål skal være å verne om akademisk frihet, fremme god vitenskapelig kultur, forebygge vitenskapelig uredelighet og bidra til at saker løses på lavest mulig nivå, skriver Uniforum.

Betegnelsen bør ifølge Gundersen, som selv sitter i universitetsstyret, være «vitenskapsombud» og ikke et «forskerombud», fordi det skal behandle saker relatert både til undervisning og forskning.

Får mange henvendelser

– Jeg får mange henvendelser fra vitenskapelig ansatte som er blitt urettmessig behandlet, men jeg blir også kontaktet av personer jeg føler er i ferd med å grave seg ned i konspirasjonsteorier. Begge gruppene vil ha nytte av å få sin situasjon vurdert av et vitenskapsombud, sier Gundersen til Uniforum.

Blant sakene han mener vitenskapsombudet skal behandle, er konflikter knyttet til opphavsrettigheter, fordeling av ressurser og mistanker om misligheter. Ombudet skal gi råd om hvorvidt og til hvilken instans en vitenskapelig ansatt bør gå videre med en sak. Dersom partene ønsker det, skal ombudet også kunne ta en meklerrolle og fatte en voldgiftsavgjørelse.

Universitetsstyret skal behandle saken 21. oktober.